Medewerkers en studenten van de Erasmus Universiteit debatteerden vrijdag over het ontslag van islamoloog Tariq Ramadan. De beslissing kan nog steeds op veel kritiek rekenen: “Is het bestuur soms de hoogste morele autoriteit in Nederland?”

Ramadan werd vorige maand ontslagen, nadat bekend werd dat hij een televisieprogramma presenteerde op de door het Iraanse regime gefinancierde zender Press TV. In de afgelopen weken namen verscheidene wetenschappers het voor hem op, onder meer via een  opiniestuk  in NRC Handelsblad. Zij stelden dat de academische vrijheid in het geding was.

Bush-standpunt

In een paneldiscussie die werd aangevuld met commentaar en vragen uit de zaal, uitte socioloog Willem Schinkel vrijdag grote kritiek op het besluit Ramadan te ontslaan. Hij verwijt zijn Erasmus-bestuur een “George Bush-standpunt” in te nemen: “Het college neemt in zijn oneindige wijsheid een onwrikbaar standpunt in: alles aan Iran is fout.” Daartegenover stelde Schinkel een “Obama-standpunt”: de dialoog aangaan. De socioloog noemde het oordeel van het bestuur “autoritair en kortzichtig”. Uit de zaal klonk applaus.

Lamberts verdedigt

“Je mag hier als medewerker best betogen dat vrouwen of homo’s minder zijn, maar je mag niet werken voor een regime dat de democratische rechten niet respecteert”, probeerde Steven Lamberts, waarnemend voorzitter van het college van bestuur, het besluit te verdedigen. “Zo kan een hoogleraar kernfysica geen adviseur zijn van het regime in Noord-Korea, of kan een longarts niet werken voor een sigarettenfirma.” Volgens Lamberts past Ramadan ook in dat rijtje, omdat hij medewerking verleent aan een door een verderfelijk regime gesponsord televisiestation en dat bijbaantje niet wil opgeven.

Onverwachte steun

De waarnemend collegevoorzitter kreeg onverwachte steun van hoogleraar Henri Beunders, één van de ondertekenaars van het opiniestuk in NRC Handelsblad, die vindt dat Ramadan van zijn positie gebruik had moeten maken om zich uit te spreken tegen het Iraanse regime. Schinkel nam het opnieuw op voor Ramadan: “Tariq Ramadan steekt zijn nek al uit. Hij spreekt over vrouwenrechten, homorechten. Dan kun je niet zeggen ‘steek je nek nog wat verder uit’, want dat betekent dat zijn hoofd wordt afgehakt.”

Meten met twee maten

Ook werd gedebatteerd over de vraag waarom Ramadan niet voor een Iraanse zender mag werken, maar de universiteit wel mag samenwerken met Chinese universiteiten. “De universiteit geeft zichzelf het voordeel van de twijfel, maar Tariq Ramadan niet”, zegt hoogleraar Siep Stuurman. “Dat lijkt me meten met twee maten.” Een ander kritiekpunt van Stuurman, dat ook door veel anderen naar voren werd gebracht, was de snelheid waarmee het college van bestuur heeft gehandeld: “De universiteit had zich zorgvuldiger moeten beraden. Het is een overhaast, slecht beargumenteerd standpunt.”

Reputatieschade EUR

Hij kreeg bijval uit de zaal. “We hadden er graag een debat over gehad, binnen onze academische gemeenschap”, zei Arjo Klamer, hoogleraar cultuureconomie. “De affaire heeft een enorme schade aangericht aan de reputatie van de universiteit.” Waarnemend bestuursvoorzitter Lamberts bleef echter bij het genomen besluit en zette zich af tegen de beslissing van de Universiteit van Oxford om Ramadan niet tot de orde te roepen: “Wij trekken ons niet terug in onze ivoren toren, maar willen als universiteit midden in de maatschappij staan.” HOP