Het Latin-danspaar Gwyneth van Rijn en Niels Didden treedt op tijdens de opening van het academisch jaar op 31 augustus. De EUR-studenten doen momenteel mee aan het vierde seizoen van het televisieprogramma ‘Dancing with the Stars’.

En met succes, want met hun danspartners Jamai Loman en Nicolette van Dam behoren zij op dit moment tot de laatste vier koppels. Zesdejaars geneeskundestudent Gwyneth van Rijn heeft haar co-schappen onderbroken om zich volledig te storten op de danstrainingen met Jamai. “We oefenen dagelijks ongeveer zeven uur dus ik zag het niet zitten om daarnaast fulltime co-schappen te lopen. Ik heb immers een verantwoordelijkheid naar mijn patiënten en naar Jamai; ik moet hem perfect leren dansen in een week”, licht Van Rijn haar keuze toe.

Freestyle

Niels Didden heeft zijn studie economie en rechten ook op een lager pitje gezet. Hij werkt hard om met Nicolette de finale te halen op 3 juli. “Het leuke van het programma is dat alles mag, zoals freestyle en lifts”, vertelt hij enthousiast.

Begrijpbare taal

Van Rijn en Didden waren meteen bereid om mee te werken, toen ze door RTL werden benaderd voor het programma. Het is nieuw voor hen om in korte tijd in begrijpbare taal de dans te leren aan hun partner. “We kunnen geen jargon gebruiken dus omschrijven de pasjes. We maken bijvoorbeeld vergelijkingen met dieren”, lacht Didden.

Nicolette en Niels

Geen concurrentie

Op de vraag of hun drukke schema ze wel eens opbreekt geeft Gwyneth toe dat het zwaar is om op zaterdag weer met een hele nieuwe dans te beginnen. “We zijn dan nog zo vol van de live-uitzending van de vorige avond dat het moeilijk omschakelen is. We voelen ons altijd ‘leeg’ nadat er een stel is afgevallen.” De vrijdagmiddag- en avond zelf zijn echter wel altijd dikke pret, brengt Didden ertegenin. ’s Middags komt iedereen bij elkaar voor de generale repetities. Daarna gaat iedereen de make-up in en wordt er samen gegeten. “De sfeer is altijd goed en iedereen wil elkaar helpen. Er is totaal geen sprake van concurrentie tussen de dansparen”, beweert Van Rijn. LS

Foto’s: Roland J. Reinders