Per 1 september gaat de huidige decaan van de faculteit der Sociale Wetenschappen prof.dr. Henk Schmidt aan de slag als rector magnificus. Wat doet hij deze zomer? En hoe bereidt hij zich voor op zijn nieuwe functie?

“Samen met mijn vrouw heb ik een huis gehuurd middenin San Francisco, voor zes weken. Daar ga ik prachtboeken lezen over hoe universiteiten worden gerund. En we gaan veel wandelen, want ik hou ervan om in steden alle wijken al lopend te ontdekken. Deze stad ken ik tamelijk goed, ik ben er al een aantal keer geweest. Het is er altijd goed weer, niet te heet, en er zijn veel boekhandels.

Een boek dat ik meeneem is Universities in the Marketplace van Derek Bok, de oud-president van Harvard. Dat is een buitengewoon kritische analyse over hoe universiteiten kennis te gelde maken. Bock heeft een klassieke opvatting: universiteiten behouden als vrijplaats, waar het vrije denken centraal staat. Ook Management fads in higher education van Robert Birnbaum ga ik lezen. Dat boek gaat onder meer over modes in het besturen van hoger onderwijsinstellingen.

Met het lezen van deze boeken hoop ik me in te enten tegen de neiging van elke bestuurder om alles naar zijn hand te zetten. In een bestuurlijke functie is een zeker bescheidenheid op zijn plaats, want overdreven ingrijpen werkt vaak contraproductief. Ik wil nadenken over wat je kunt doen om onderzoekers en ander personeel goed te laten functioneren.

In feite is deze zomer een combinatie van werk en ontspanning. Ik ga enkele keren spreken aan UCLA, mijn bijdrage aan de dies schrijven en een artikel afmaken. Maar we zullen zeker ook veel in musea te vinden zijn, naar de bioscoop gaan en rondrijden door Californië.” MM