Rector Steven Lamberts stelde zichzelf voor als de ‘opperprofessor’ van deze universiteit en heette de 110 vwo-scholieren, komend van 13 scholen uit de regio, welkom. De leerlingen kregen maandag 25 mei een masterclass kredietcrisis aan de EUR.

Later zou Philip Hans Franses in de Forumzaal van het M-gebouw doceren over de econometrie, maar eerst was Finance-wetenschapper Mathijs van Dijk aan de beurt om zijn kunde als docent op de middelbare school te testen. Een meisje verslikt zich en traant van het lachen en de conferentiemicrofoon voor haar neus laat iedereen mee genieten. Van Dijk: “Kan je de microfoon even uitzetten?”

Vetgemeste kalkoen

Om te illustreren hoe moeilijk de kredietcrisis te voorspellen is, had Van Dijk een aardige metafoor bedacht: het is als een kalkoen die 1000 dagen wordt gevoederd en denkt dat het uitstekend toeven is in de kooi. Totdat op dag 1001 de man met het slagersmes langskomt. Effectief genoeg: gelach door de hele zaal.

Daarna volgde de discussie, gemodereerd door een van Van Dijks studenten. Moet er meer toezicht komen op de banken? Een scholier vooraan: “Maar wat die Keens zei…”  Iemand achter hem: “Keynes!” De scholier: “O ja, wat die Keynes zei, over de vrije markt, dat is dus niet zo!” DR