RSM zocht nieuwe koffieautomaten en dat was als een wetenschappelijk project op zich. Uiteindelijk bleek, ondanks de weinig duurzame capsules en het minieme risico op hartfalen, Nespresso toch de beste pleur voor iedereen.

“Dat was nog niet zo gemakkelijk”, stelt director operations Dominique Campman van RSM, nieuwe koffiezetautomaten te kopen in een kritische, wetenschappelijke omgeving. De smaak en prijs vond hij zelf natuurlijk belangrijk. En binnen RSM heb je ook nog een sterke duurzaamheidlobby. Campman: “En toen kwam er ook nog iemand die wees op het gezondheidseffect. Daar wist ik niet eens van.”

Cholesterolverhogend

Het was zelfs een punt van zorg bij de faculteitsraad van RSM. Dat zit namelijk zo: koffie uit papieren filters schijnt gezonder te zijn omdat het een cholesterolverhogend stofje minder goed doorlaat. Andere capsules, zoals die van Nespresso, laten dat stofje beter door en dat resulteert, bij meer dan zes kopjes espresso per dag, mogelijkerwijs in een hoger cholesterolgehalte bij mannen van middelbare leeftijd. Wat dan weer de kans op hartfalen, met ergens een decimaaltje achter de komma, vergroot.

Zurige koffie

Dus een zoektocht begon voor Campman. De afweging tussen lekker, gezond, goedkoop en duurzaam moest gemaakt worden. En ondanks de niet zo duurzame aluminium koffiecapsules en het gezondheidsaspect, koos hij toch voor Nespresso. Hoe dat zo? “We hebben de smaak getest van de meest duurzame koffie en de eerlijke boeren. Die was zurig. Dezelfde fabrikant had ook nog een lekkere koffiesmaak, maar die was weer minder duurzaam.”

Rekensom

Het is ook maar net hoe je duurzaamheid definieert. Campman: “Ik heb berekend wat het aan stroom kost om al die waterkokertjes, Senseo’s en Nespresso-achtige automaatjes te laten draaien die nu clandestien in de kantoren van medewerkers staan. Omdat die medewerkers toch lekkere koffie zoals thuis willen hebben. Zo’n 4000 euro aan stroom en wat spulletjes. Met de lekkere Nespresso zijn die apparaten in de kantoren niet meer nodig en dat is ook duurzaam. En we spelen qua kosten ook break-even. De apparaten die de andere fabrikanten aanboden waren ook veel groter, echte footprints van een vierkante meter vol mechaniek, en kosten dus ook meer stroom. Verder ben ik bezig om een afspraak te maken met Nespresso over de capsules. Die kunnen we wellicht zelf scheiden en door hun laten ophalen.”

En de gezondheid van de RSM-mannen? Campman: “Thuis letten we veel minder op het gevaar van koffie, dat overigens heel erg klein is. Maar ik wijs toch alle medewerkers op dat aspect. Naast de Nespresso staat overal een Senseo, voor wie op de gezondheid wil letten of gewoon zin heeft in wat slappere koffie.” DR