Een man met bakkebaarden en een gettoblaster en een overactieve vrouw in een tuttige jurk en cowboyhoed lopen de roltrap in het T-gebouw op en weer af. Studenten en medewerkers op de roltrap kijken verward en geïrriteerd: wie zijn deze rare lui?

Het gaat om een voorstelling van toneelgroep ‘Het Nieuwe Werk’ in het kader van de Straattheaterweek op de campus. De groep van zes speelt fragmenten uit de voorstelling ‘Bad Liver and a Broken Heart’, die is gebaseerd op muziek van Tom Waits.

Zonder tekst

Ze beginnen hun voorstelling onderaan de roltrap bij de ingang van het T-gebouw. Een caféscène volgt in restaurant The Company en via het trappenhuis eindigt het zestal tenslotte weer onderaan de roltrappen. Hun spel is zonder tekst; alleen de rauwe stem van Waits begeleidt hen.

Knap werk

De toneelgroep bestaat uit vergevorderde cursisten van de SKVR, de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Francien Schraal is daar theaterdocent en regisseur. Ze is erg te spreken over het optreden in het T-gebouw. “Ik ben aangenaam verrast, want het is voor het eerst dat de groep tussen publiek speelt in plaats van ervoor.”

Woensdag 13 mei speelt toneelgroep Het Nieuwe Werk opnieuw op de EUR. De voorstelling gaat dan over mannen die ‘Mens erger je niet’ spelen. Op 13 en 14 mei zijn nog andere voorstellingen te zien op het plein tussen het L- en T-gebouw, of in deze gebouwen. LS

Foto’s van ander straattheater op de campus: