Erasmus MC maakt, als een van de eerste medische onderzoekscentra in de wereld, gebruik van een ‘Virtual reality-systeem’, genaamd I-Space. Want via een hologram kan je nog beter kijken naar bijvoorbeeld de zwangerschap.

Al bij verschillende afdelingen (Embryoscopie, CT en ook MRI) gebruiken de medici van Erasmus MC het donkere, hypermoderne I-Space kamertje. Daar kunnen ze alles uit het lichaam, van organen tot DNA-structuren, uitvergroot projecteren als hologram. Computergeneratoren en gepolariseerd licht krijgen het Star Wars-achtige wonder voor elkaar.

Christine Verwoerd-Dikkeboom (Erasmus MC) deed onderzoek naar de effectiviteit van I-Space. Ze laat in haar proefschrift ‘Virtuele Embryoscopie’, waarmee ze 8 mei promoveert, zien dat I-Space de embryonale groei en ontwikkeling veel beter in beeld kan brengen. Ledemaatontwikkeling en de ‘hele kleine structuren’ kunnen zo meer betrouwbaar gemeten worden, zegt ze, doordat je nu ook de diepte erin ziet. “Heel bijzonder. Ik ben zelf zwanger. Je ziet je eigen kind, maar dan helemaal opgeblazen. Het was net of ik mijn kind al kon aanraken.”

Met een speciale bril en de joystick kan de gebruiker het object meten en bewegen. Verwoerd-Dikkeboom: “Een andere toeschouwer in de kamer ziet het object dan via de ogen van de gebruiker. Daar kan je in het begin misselijk van worden. Maar een groot voordeel is dat je naar bijvoorbeeld een orgaan kan kijken zoals het in werkelijkheid is, maar dan uitvergroot. Radiologen kunnen die reconstructie zelf vaal maken, in hun hoofd. Maar voor een chirurg, die toch gewend is om dingen in de hand vast te hebben, kan dat moeilijker zijn. Voor leken is het helemaal moeilijk. Radiologen en chirurgen kunnen met deze apparatuur makkelijker met elkaar communiceren.” DR