Moedwil of misverstand? Het heeft er alle schijn van dat de Hogeschool van Amsterdam haar huisblad Havana voorafgaand aan een open dag van een Almeerse vestiging uit de bakken heeft verwijderd. Want de omslag was niet bepaald wervend.

“Het kan niet in Almere”, kopte het weekblad. Op de voorkant staat een verhuiswagen afgebeeld die wegrijdt uit Almere en in het blad zelf kraakt hoofdredacteur Paul van de Water de ‘allure’ van de polderstad, die nooit tot een moderne studentenstad is uitgegroeid. De HvA-dependance in Almere is volgens hem “een faliekante mislukking geworden.”

Niet bepaald een artikel waarmee je studenten voor Almere wint. En dat was precies wat de HvA wilde doen. De hogeschool staat weliswaar op het punt uit de polder te vertrekken, maar de opleidingen zullen daar blijven. Ze zullen waarschijnlijk worden overgenomen door concurrent Windesheim.

Is het inderdaad een “misverstand” dat de nieuwste editie van Havana niet in de bakken lag toen de potentiële studenten het Almeerse het Instituut voor Information Engineering binnenkwamen, zoals de interim-manager bezweert? Anonieme bronnen spreken haar tegen.

In het buurblad Folia van de Universiteit van Amsterdam zegt hoofdredacteur Van de Water: “Als het zo is dat het nummer verwijderd is, en dat lijkt zo te zijn, dan is deze actie een grof schandaal en beneden alle peil.” HOP