RSM-studenten hebben honderd ballonnen opgeblazen met CO² ter gelegenheid van de Earth Day. Zij wilden daarmee aandacht vragen voor de rol van het academisch onderwijs bij het terugdringen van koolstofdioxide-uitstoot. Burgemeester Aboutaleb kreeg ook een ballon.

Onder een stralende aprilzon kreeg de burgemeester kreeg uit handen van de RSM-studenten een grote ballon met CO² aangeboden. Het gevaarte, met een diameter van ongeveer 1,5 meter, werd opgeblazen met de uitlaatgassen van een auto. Hiervoor was een speciale carbon extraction tool ontwikkeld: een lange buis met aan het ene uiteinde de auto en aan de andere kant de ballon. De ballon had, ondanks zijn grootte, minder dan een kilo aan vervuilende gassen in zich. De gemiddelde Nederlander stoot, per jaar, meer dan 1,8 miljoen ‘gewone’ ballonnen aan CO² uit.

Voorbeeld stellen

De studenten willen met de actie aangeven dat de klimaatverandering topprioriteit moet krijgen binnen het bedrijfskundig onderwijs. “Er is altijd weerstand bij het invoeren van veranderingen”, zegt docent en initiatiefnemer Gail Whiteman. “Je moet mensen proberen te overtuigen dat duurzaamheid noodzakelijk is voor iedereen. Wij als bedrijfskunde faculteit bereiden de studenten voor om in de toekomst leiding te geven aan bedrijven die CO²-neutraal willen worden. Hiervoor moet je in het onderwijs een voorbeeld stellen. Vandaag doen wij dat met deze ballonnen.”

Aan ambitie ontbreekt het de RSM’ers niet: ze willen binnen een paar jaar de ‘greenest business school in Europe’ zijn. Volgens Ingrid de Vries, coördinator van het Greening the Campus project van de EUR, zijn ze al dichtbij het bereiken van hun doelstelling. JR