‘Wat is het kleinst bewoonde eiland van de Nederlandse Antillen?’ Zo luidde een van de tachtig vragen uit de eerste pubquiz in campuscafé ‘ In de Smitse’. Zeven teams streden dinsdag 10 maart, onder het genot van ‘pitchers’, voor de wisselbeker.

In het donkere, maar gezellige café zijn de mensen aan de bar gekropen om zich moed in te drinken voor de eerste pubquiz. Het is vijf uur in de middag en grote kannen bier, ‘pitchers’ in kroegtaal, dienen als diner. Als presentator Giel Franken, tapper van ‘In de Smitse’, de microfoon pakt en de quiz uitlegt wordt het steeds rumoeriger. En wanneer de vragen in het Engels afgevuurd worden op de kandidaten, op één na allemaal van het mannelijke geslacht, beginnen de teams zo luidruchtig te overleggen, dat de concurrentie er met de antwoorden vandoor kan gaan.

Mobiele telefoons

De quiz verloopt in acht ronden van tien vragen. Waaronder een ronde van geluidsfragmenten, een ronde die uit volle borst wordt meegezongen. De vragenlijsten zijn standaard en te koop via een website. Opvallend zijn de mobiele telefoons die ineens boven tafel verschijnen; zouden wo-studenten, zelfs bij een ludieke quiz als deze, ‘Google’ gebruiken?

V.l.n.r. Mark van ’t Westende, Mary Schreinemacher, Dennis Jolly, Caspar Vanrest

Champagne

Wanneer de scores opgeteld zijn en de meeste teams dronken, neemt Franken de wisselbeker ter hand. De ploeg die zich ‘Team 1’ noemt, mag zich de winnaar noemen. Hierin is ook het enige meisje vertegenwoordigd. De beker wordt volgeschonken met champagne hetgeen de winnaars zich goed laten smaken. Caspar Vanrest, een behoorlijk fanatieke deelnemer, is blij dat hij gewonnen heeft. “Zo zie je maar dat de juristen het slimst zijn.” PJ