Desiderius Erasmus krijgt ongeveer 473 jaar na zijn dood een eigen stripverhaal: ‘Erasmus in Europa’. Tekenaar Rob Derks en scenarist Rene Leisink van Studio Noodweer kregen de opdracht van de EUR om deze strip vorm te geven.

Jongeren van tegenwoordig schijnen niet op de hoogte te zijn van de ideeën van Desiderius Erasmus, althans die indruk krijgt Carien van der Wal, communicatieadviseur bij de EUR. Om de – nog steeds – actuele gedachten van Erasmus interessant en toegankelijk te maken, zijn deze op een korte, heldere wijze uitgebeeld in het stripboek ‘Erasmus in Europa’.

Rob Derks en Rene Leisink hebben echter niet alle boeken van de humanist gelezen. Maar volgens Leisink hebben Erasmuskenner en Emeritus hoogleraar Jan van Herwaarden en historicus Adrie van der Laan (Erasmus Center for Early Modern Studies) hen ‘een bruikbaar handvat’ geboden.

Enthousiast

Leisink was dolenthousiast toen hij gevraagd werd deze strip te schrijven. “In Nederland krijg je vaak de opdracht een korte cartoon te maken. Een lang verhaal is leuker, daarom pakte ik dit met beide handen aan”.

Het levensverhaal van de middeleeuwse humanist is opgetekend in zestien pagina’s. “We hebben het verhaal opgehangen aan zijn reizen door heel Europa. In dialogen met voorbijgangers vertelt hij zijn gedachtegoed”, legt Leisink uit.

Jongerenhoofdstad

De EUR heeft deze opdracht gegeven, omdat zij wil bijdragen aan Rotterdam Europese jongerenhoofdstad (‘Your World’). Ook de Gemeente Rotterdam heeft, met ‘Your World’ in het achterhoofd, besloten leerlingen uit groep 7 van alle basisscholen een boekje te schenken. Het eerste exemplaar wordt maandag 23 maart aangeboden aan wethouder Leonard Geluk (Onderwijs). PJ

Vanaf 24 maart is het stripboek te bestellen bij het Alumni & Corporate Relations Office ([email protected], 010-4081110). Kosten zijn 3,95 euro. De winst gaat naar het Erasmus Scholarschip Fund. Dit fonds geeft studenten van buiten de Europese Unie een financieel steuntje in de rug wanneer die een studie volgen aan de EUR.