Vandaag neemt het Erasmus MC als eerste Nederlandse ziekenhuis een zogenaamde 128-slice CT-scan in gebruik, die sneller en gedetailleerder werkt.

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Erasmus MC kunnen diagnoses vanaf heden eerder worden gesteld, dankzij deze snelle en geavanceerde CT-scan. De tijdwinst kan de overlevings- en herstelkans van ernstig of zwaargewonden aanzienlijk vergroten, omdat de nieuwe apparatuur direct naast de traumakamers van de SEH wordt geplaatst.

Bijvoorbeeld voor patiënten die met een hersenbloeding of herseninfarct worden binnengebracht, betekent een snellere diagnose en behandeling dat de kans op blijvende invaliditeit afneemt. Vertraging vanwege transport van de patiënt naar de CT-scans op de afdeling Radiologie behoort tot het verleden. Daarnaast is het traumateam altijd ter plaatse om in te grijpen bij problemen.

CT staat voor Computer Tomografie. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenbuizen die rond de patiënt draaien. Doordat verschillende weefsels in meer of minder mate de röntgenstralen verzwakken ontstaan contrastverschillen tussen de weefsels. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt voor het berekenen van plaatjes (dwarsdoorsneden). De CT-scan meet op zeer veel verschillende plaatsen om het lichaam de totale verzwakking van de röntgenbundel. De verschillen in verzwakking zorgen voor contrastverschillen. Door de contrastverschillen zal het ene weefsel zich met een andere kleur of grijstint afbeelden dan ander weefsel. Zo ontstaat er een dwarsdoorsnede van het lichaam.

De dwarsdoorsneden kunnen heel dun zijn, bijvoorbeeld 0,5 millimeter. Door deze dwarsdoorsneden in de computer aan elkaar te koppelen, ontstaan driedimensionale afbeeldingen. Hoe meer ‘slices’, des te scherper wordt het uiteindelijke beeld. Tot op heden werden 64-slice scans gebruikt, in Erasmus MC staat nu de eerste 128-slice CT scan die in Nederland in gebruik is. MM

Fotografie Michelle Muus