Ieder jaar verandert Rotterdam in één grote bioscoop. Tussen de massa’s filmliefhebbers, acteurs en dagjesmensen gaat EM op zoek naar studenten. Wat brengt hen naar het International Film Festival Rotterdam? IBA-student Berend Reurink (20) heeft van alle facetten van het filmfestival genoten als vrijwilliger en bezoeker.

Zelf het nieuws manipuleren

“Dit jaar ben ik werkzaam als vrijwilliger op het IFFR. Omdat ik erg van films houd, wilde ik sowieso al aardig wat films bezoeken en het leek me ook leuk om de organisatie eens van wat dichterbij mee te maken. Als vrijwilliger was ik onderdeel van het team “Special Events”. Dat is eigenlijk alles wat er om de screenings heen gebeurt. Zo verschafte ik bijvoorbeeld informatie aan de bezoekers over de Newstweek-tentoonstelling: een tentoonstelling in de Schouwburg binnen het thema Propaganda waarbij je zelf het nieuws kan manipuleren. Bijzonder om te zien hoe weinig mensen op de hoogte zijn van de manipulatie van het nieuws overal ter wereld.”

Festival voor intellectuelen

“Ook stond ik bij de deur bij WORM waar ’s avonds veel afterparty’s werden gehouden. Daarnaast heb ik geholpen in hotels in Rotterdam, waaronder het Hilton en Nhow, bij film-tentoonstellingen in hotelkamers. Helaas kwamen er maar heel weinig mensen op af. Op mijn eerste dag waren er zelfs maar twee mensen, maar ik geef toe dat het weinig toegankelijk was. Dat vind ik sowieso wel jammer aan het IFFR: het is eigenlijk alleen toegankelijk voor een select publiek van intellectuelen. Het zou leuker zijn als het festival meer gepromoot zou worden als iets voor iedereen.”

Terechte winnaar

“Omdat ik een aantal shifts heb gewerkt als vrijwilliger, kreeg ik zes gratis kaartjes. Naast het vrijwilligerswerk en de colleges is zes films al best veel. Ik vond van alle films de openingsfilm voor vrijwilligers, Los Hongos het mooiste. Dit weekend werd bekend gemaakt dat de film de Hivos Tiger award heeft gewonnen. Wat mij betreft een terechte winnaar. De film gaf mij een bijzondere nieuwe kijk op Zuid-Amerika en de filmbeelden waren prachtig. Ik kon de film geen cijfer geven, maar anders kreeg deze zeker 5 van de 5 punten.” AK

Lees ook:

IFFR Filmquiz: van arthouse tot de dood van Kim Jong-Un

College op het IFFR: Jeugdbendes in Den Haag en Parijs