Op de menukaart moet in 2030 de helft van de opties uit vegan gerechten bestaan. Voor de inkoop is het de bedoeling dat 80 procent van het voedsel (gemeten in gewicht) plantaardig is, legt beleidsadviseur duurzaamheid en drijvende kracht achter het convenant Annemiek Strijker uit. “Dus bijvoorbeeld een bord pasta bolognese kan nu nog voor 30 procent uit gehakt bestaan, dat moet dan zometeen maximaal 20 procent worden. Dat kan door er minder gehakt in te doen, maar ook door deels met vleesvervangers te werken.”

Een voorbeeld daarvan is al te vinden in de Spar, waar het nieuwe ‘hybride’ saucijzenbroodje nu voor de helft vlees en de helft vleesvervangers bevat. Voor de campussupermarkt gelden de doelstellingen alleen voor bepaalde productcategorieën, zoals de broodjes, zuivel, warme snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Bij zuivel is de ambitie om de nadruk te leggen op plantaardige vervangers zoals soja, haver en amandel.

De komende jaren staan ook allerlei experimenten op het programma, zegt Strijker. “We gaan kijken hoe we mensen kunnen nudgen richting duurzamere keuzes.” Een voorbeeld daarvan is de vegan soep die eerder in het Paviljoen verkrijgbaar was. “Toen we het later herfstsoep noemden, met hetzelfde recept en nog steeds met zo’n groen vinkje erbij maar zonder het woord vegan, werd de soep ineens veel vaker verkocht.”

Gemiddelden

Niet elke locatie hoeft precies naar de 50 procent toe: de ondernemers spreken af om met gemiddelden te werken, zodat de ene onderneming minder ver hoeft te gaan dan de andere. Voor een vegan saladebar is de doelstelling nu eenmaal makkelijker te halen dan voor een kebabzaak. “Daar kunnen ze onderling afspraken over maken. Voor de kebabzaak is het bijvoorbeeld weer wel goed mogelijk om aan de doelstelling om de koolstofdioxide-uitstoot te verminderen te werken. Als je bijvoorbeeld rundvlees door kip vervangt, scheelt dat al een heleboel CO2“, legt Strijker uit.

‘Het was bij vlagen ook heel ingewikkeld, want als je aan het eten van mensen komt, dan raak je aan emotie’

Ellen van Schoten

College-vicevoorzitter Ellen van Schoten legde in haar speech uit dat het geen gemakkelijke weg was om tot dit convenant te komen. “Besluitvormingsprocessen op de universiteit duren vaker lang, maar deze duurde wel heel lang. En het was bij vlagen ook heel ingewikkeld, want als je aan het eten van mensen komt, dan raak je aan emotie. Dat hebben we allemaal wel gemerkt, denk ik. Maar het is toch maar gelukt”, zei ze met trots.

Niet volledig vegan

De ambities van het convenant liggen iets lager dan de oorspronkelijke plannen van het College van Bestuur. Na het uitroepen van de klimaatnoodtoestand in 2023 wilde het CvB een volledig vegan campus realiseren in 2030. Maar dat bleek niet haalbaar.

De universiteit heeft namelijk geen zeggenschap over de meeste horecaondernemers op de campus, er zijn alleen directe contracten met Vitam (kantines en catering) en koffieleverancier MAAS. Maar die zagen hun concurrentiepositie ernstig aangetast als zij de enige horeca op campus zouden zijn die volledig plantaardig moesten gaan. Ook de Universiteitsraad pleitte voor een afzwakking van deze ambitie.

Daarom werd er gezocht naar een ambitie waar álle ondernemers op de campus vrijwillig aan wilden doen. Dat werd het planetary health diet, waarin ook nog ruimte is voor dierlijke producten, maar wel duidelijk de koers verlegd wordt naar plantaardig en duurzamer eten.

De deelnemende horeca en winkels aan het convenant zijn CoffeeCompany, MAAS, Spar University, Erasmus Paviljoen, MOZZA, Tosti World, Erasmus Sport Café, RSM BV Cantina, Vitam, Sally’s Salads, HAS en Sohmi. Dat zijn alle verkooppunten van eten en drinken op campus Woudestein.

Vegan campus Erasmus Universiteit veganistisch eten voedsel groente Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Melk en koe taboe, kip en kalkoen (nog) niet. Vijf vragen over de gevolgen van de klimaatnoodtoestand

De universiteit wil dat werknemers lunchen zonder rundvlees, varkensvlees of melk als de…

Al 6 reacties — discussieer mee!