Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het studentenwelzijn onder druk staat: studenten kampen met burn-outklachten en studiestress. Is het echt zo erg gesteld met de mentale gezondheid van studenten?
“Wij krijgen signalen van allerlei kanten, niet alleen uit onderzoeksresultaten, maar ook vanuit de geestelijke gezondheidszorg. Die signaleert dat suïcide de meest voorkomende doodoorzaak in deze leeftijdsgroep en dat het aantal licht stijgt.
“We horen ook van huisartsen dat zij meer antidepressiva voorschrijven aan jongvolwassenen. TNO deed onderzoek naar burn-out en ziekteverzuim onder jonge professionals. Vooral onder theoretische opgeleiden is er door de jaren heen een duidelijke stijging te zien in uitval door burn-out. Dus ja, er is echt iets aan de hand en we moeten dat serieus nemen.
“En vergeet niet, studenten kunnen studeren, naar feestjes gaan, lol maken en toch diepongelukkig zijn.”

Hoe werkt de Wellbeing Week voor studentenwelzijn? Hoe draagt een ijsbad bij aan mentale gezondheid van studenten?
“Met één keer een Wellbeing Week bereik je natuurlijk niets, we moeten studentenwelzijn integraal aanpakken. De Wellbeing Week heeft meerdere doelen: we willen studenten bewust maken van het belang van welzijn en hen kennis laten maken met verschillende manieren waarop ze aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen werken.
“Daarnaast willen we verbinding creëren. De evenementen versterken het gevoel van gemeenschap op de campus. Studenten ontmoeten elkaar, doen nieuwe ervaringen op en merken dat welzijn iets is dat ook de universiteit belangrijk vindt. Dat gevoel van verbondenheid, die sense of belonging, draagt ook bij aan het mentale welzijn en studiesucces.”

Hoe zou de universiteit er idealiter uitzien als het gaat om de mentale gezondheid van studenten?
“Ik zou willen dat er geen taboe rust op het zoeken van hulp, en dat studenten weten waar ze terechtkunnen.
“Welzijn zou in het hart van het onderwijs moeten zitten. Dat betekent een toegankelijk aanbod en geïntegreerd in de studie. We zijn nu bezig met een pilot, in overleg met de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en het Erasmus MC, om welzijn te integreren in het curriculum. We ontwikkelen een online platform met een breed aanbod: van modules van Caring Universities, gesprekken met een studentenpsycholoog tot sport en leiderschapstrainingen. Aan het begin van het academisch jaar kiezen studenten uit dit aanbod. Ze verdienen er studiepunten mee, afhankelijk van de intensiteit. Sommige onderdelen, zoals de ROOM-app, zijn luchtig. Andere, zoals de online modules rond uitstelgedrag en zelfbeeld zijn tijdsintensiever. Studenten kunnen dus een pakket samenstellen dat past bij hun eigen ontwikkeling. Zo wordt welzijn een normaal en waardevol onderdeel van de opleiding en leren studenten structureel om hun mentale gezondheid te onderhouden.”
Vindt u dat de mentale gezondheid van studenten de verantwoordelijkheid is van de universiteit?
“Ja, absoluut. Als je de persoon achter de student negeert, laat je kansen liggen. Onze universiteit wil sociale impact maken. Dan moet je oog hebben voor de mens achter de student. Daarnaast is de universiteit onderdeel van de samenleving en die samenleving vraagt niet alleen om deskundige professionals, maar ook om weerbare mensen. Als je studenten alleen vakinhoudelijk opleidt, maar hen niet helpt om zich mentaal voor te bereiden op de maatschappij, dan schiet je tekort. Studenten moeten leren omgaan met druk, veerkracht ontwikkelen en zichzelf overeind houden in een complexe wereld.”
Kijkt u met trots terug op wat u heeft bereikt op de EUR?
“Jazeker. Ik heb ruim vijf intensieve jaren gehad bij de EUR en ik heb de universiteit leren kennen als een dynamische en fijne organisatie. Ik ben echt van de EUR gaan houden.
“Ik ben trots dat we studentenwelzijn integraal hebben aangepakt. Dat betekent: geen losse interventies, maar betrokkenheid van alle lagen in de organisatie. Daarin lopen we voorop binnen de universitaire wereld.
“En ik ben trots op het team. We hebben een interdisciplinair team samengesteld, met ontzettend veel passie en inzet. Ik ga ze vreselijk missen, dat weet ik zeker.”