Dit artikel is na publicatie aangepast. Lees onderaan dit artikel de toelichting.

De MC’s worden door een extatisch publiek ontvangen. De een draagt een vinyl jurkje, de ander een string en pluizige tepelbedekkers. “We vieren vanavond de terugkeer van Klauw”, verkondigt de laatste. Ze zijn lid van het clubcollectief Klauw, in 2018 opgericht door een groep studenten. De feesten van het collectief trokken studenten die kanten van zichzelf wilden ontdekken en vieren die op de universiteit niet altijd welkom waren. In 2023 pauzeerde het collectief. Op zaterdag 3 mei keerde Klauw terug met een feest in Worm.

Met een grote en een kleinere dansvloer en negen dj’s pakt Klauw uit voor zijn publiek dat uit mensen bestaat die de norm bevragen. Het collectief is queer in organisatie, muziek, vrijwilligers en bezoekers, met transmensen van kleur als belangrijkste doelgroep. Er zijn veel studenten aanwezig. Ze zijn ontspannen en geven zich over aan de zoete sfeer in de uitverkochte club. Zij vinden hier iets wat ze niet hebben op de universiteit: een plek waar ze erbij horen.

Uitgescholden in de lift

KLAUW_worm_queer club night_guidelines1_3.5.2025_Giselle Timmers
De huisregels van de queer clubavond. Beeld door: Giselle Maria Timmers

“Ik voel me normaal hier, ik kan mezelf uitdrukken zonder te veel op te vallen”, vertelt een 23-jarige rechtenstudent. Bij zijn studie voelt hij zich al snel ‘te uniek’, maar tussen de bonte en non-conformistische clubgangers hoort hij erbij. Hij staat buiten, waar manshoge hekken zijn geplaatst om van de stoep een rookruimte te maken. De dranghekken onttrekken het zicht aan de Witte de Withstraat. De straat, met zijn roerige sfeer, is alleen nog maar te horen.

Bij binnenkomst herinneren de floor angels iedereen aan de huisregels: geef elkaar de ruimte, let op elkaar, vraag om consent, geen camera’s. De floor angels, herkenbaar aan hun fluorescerende armbanden, zijn vrijwilligers die de veiligheid van de avond in de gaten houden. Ze maken dat hij zich vanavond van een andere kant durft te laten zien. “Hier kan ik mijn vrouwelijke kant meer uiten, zeker als zwart, queer mens.”

Op de universiteit is daar niet standaard de ruimte voor. “Een groep jongens noemde me een faggot in de lift van Polak”, vertelt de rechtenstudent. Zijn partner, een 24-jarige student Klinische psychologie, en een vriendin die MISOC studeert herkennen dat gevoel van onveiligheid. Klauw is voor hen een proefrit in identiteit en noodzakelijk zelfvertrouwen. Een avond waarop ze mogen experimenteren met zelf-expressie. De psychologiestudent: “Hier krijg ik het gevoel dat ik ruimte in mag nemen, dat neem ik straks mee buiten dit hek.”

Techno met een beetje Nicki

De drie vrienden zijn buiten op de grond gaan zitten. Met hun rug tegen een raam. de vriendin leunt op de schouder van een van de vrienden en doet haar ogen dicht. Achter hen gaat het feest door, bruisend en dreunend.

Waar normaal Wunderbar is, zijn vanavond de tafels aan de kant geschoven om ruimte te maken voor de dansvloer. De techno-beat is snel en gemixt met likjes Nicki Minaj en Beyoncé. Het is muziek waarop je met je billen wil draaien en al springend wil zoenen. De dansende mensen dragen roze minirokjes en bikinitops, ongeacht de verwachtingen rondom lichaam en seksualiteit die buiten de club bij deze blote kledingstukken komen kijken. “Kom zoals je bent, en laat anderen hetzelfde doen”, luidt een van de huisregels.

Niche gemeenschap

Dit is waar organisator Nychenda (28) op had gehoopt: “Mensen die helemaal in het moment zijn.” Als een van de acht leden van het Klauwcollectief is zij al vanaf het begin in 2018 erbij betrokken. In die tijd zat zij zelf nog op Erasmus University College. De teleurstelling in het gebrek aan diversiteit op de universiteit leidde haar naar het queer nachtleven. Daar vond ze haar gemeenschap. “Het is een niche community die wij bedienen en het is oké als niet iedereen dat belangrijk vindt of snapt.”

Binnen die gemeenschap van transmensen, queers van kleur, en gays, verspreidde het nieuws dat Klauw weer een feest gaf zich als een lopend vuurtje. “We hebben de afgelopen jaren veel reacties gekregen van mensen die zeiden: ‘Wanneer komen jullie nou weer terug?’ En wij hadden er weer zin in en energie voor”, zegt Merano (28), lid van het collectief.

Blonde cultuur

KLAUW_worm_queer club night_guidelines2_3.5.2025_Giselle Timmers
Beeld door: Giselle Maria Timmers

Een 23-jarige geneeskundestudent heeft zich buiten in een hoekje verschanst met haar sigaret. Het gaat haar bij het uitgaan meer om de gesprekken en gezelligheid dan om het dansen. Het nachtleven is voor haar een ontsnapping aan de ‘blonde, conservatieve cultuur’ van de opleiding Geneeskunde. “Docenten en patiënten hebben een traditioneel idee van hoe een dokter eruitziet en ik val daarbuiten”, legt ze uit. Met piercings in haar mond, neus, wenkbrauw, en jukbeen valt ze op in het ziekenhuis, hier is ze een van de velen.

Intussen wordt binnen het tempo opgevoerd. De dj in de grote zaal luidt het laatste uur in. Flitsende witte lichten worden afgewisseld met blauwe en roze projecties. Op de dansvloer krioelen de mensen door elkaar heen. Op een verhoging tegen de muur staan ze met ogen dicht met hun heupen te wiegen. Ze schitteren met hun looks en snuiven het laatste moment op. Feesten als Klauw zijn zeldzaam in een stad waar steeds meer clubs dichtgaan. Dit moment is tegengif voor mensen die hierbuiten niet zonder tegenstoot zichzelf mogen zijn.
De rechtenstudent zegt, met een hese stem: “Dat dit bestaat geeft zo veel plezier​​, voor mensen die plezier hard nodig hebben.”

Verantwoording aanpassing artikel

Dit artikel is na publicatie aangepast; de foto’s en de namen van de geïnterviewde feestgangers zijn verwijderd. Hier is niet lichtzinnig toe besloten, hieronder de onderbouwing voor dit besluit.
Het originele artikel was vier dagen offline, omdat er de dag na publicatie hevige commotie rond het artikel ontstond. Hoewel naar beoordeling van de hoofdredactie en eindredactie de auteur van het artikel volgens de regels die EM hanteert rond interviews heeft gehandeld en de personen die zijn geciteerd het artikel voor publicatie hebben mogen checken op feitelijke onjuistheden, zijn wij zeer geschrokken van de heftige reacties die de auteur na publicatie ontving. Ook nadat zij duidelijk had gemaakt dat zij niet eindverantwoordelijk is voor het mogelijk aanpassen of verwijderen van informatie op de website van EM, dat is namelijk de hoofdredacteur, hield de kritiek niet op. Ook een gesprek en afspraken tussen de organisatie en de hoofdredactie maakte niet dat onze medewerker rust kreeg.
Uiteraard is de EM-redactie als journalistiek medium gewend om met kritiek om te gaan, maar heeft ook een verantwoordelijkheid voor haar medewerkers. Daarom besloot de hoofdredactie om het artikel tijdelijk offline te halen zodat iedereen tot rust kon komen. Het is altijd de intentie geweest het artikel weer online te plaatsen, in dit geval na het verwijderen van de foto’s en de namen van de geïnterviewde bezoekers aan het feest. De namen van de organisatoren staan nog wel in het artikel. Zij hebben voorafgaand aan het feest ingestemd met een interview en de tekst voor publicatie mogen checken op feitelijke onjuistheden.
Deze aanpassingen sluiten aan bij EM’s journalistieke uitgangspunt dat een publicatie geen onnodige schade moet toebrengen. In dit geval werkt dit principe twee kanten op. Allereerst wil EM voorkomen dat er een kans bestaat op persoonlijke schade voor de geïnterviewden. Ten tweede staat EM voor de veiligheid en het welzijn van haar medewerkers en die was hier in het geding.
Daarnaast is de redactie ervan overtuigd dat het behalve een goed en prachtig geschreven verhaal, ook een belangrijk verhaal is dat past bij de opdracht van EM dat met al zijn publicaties een beeld wil geven van het studentenleven in de breedste zin van het woord.
Deze optelsom maakt dat het verhaal vandaag in deze aangepaste versie weer online komt.

Wieneke Gunneweg
Hoofdredacteur Erasmus Magazine

dresscode akshaj nair totaal nov2024_Daan Stam

Lees meer

Aksh vindt kracht in hun kleding

De campus is soms net een catwalk. Studenten vertellen wat ze dragen en waarom. Deze…