De komende jaren zal de raad voor grote uitdagingen staan, door de bezuinigingen en de invoering van de Wet internationalisering in balans, die het aantal internationale studenten in Nederland moet terugdringen. “Als deze wet wordt doorgevoerd, betekent dat waarschijnlijk het einde van Engelstalige opleidingen zoals IBEB en de Engelse versie van Econometrie”, vertelt De Gruijter (geen familie van de auteur, red.).

“Dat zou een enorme klap zijn voor onze faculteit”, vreest hij. “Er is nog een mogelijkheid dat universiteiten zelf regie houden, wat zou kunnen voorkomen dat deze opleidingen verdwijnen. Juist daarom kan de faculteitsraad nu veel impact hebben, bijvoorbeeld door mee te denken over de begroting en hoe we deze dreigende maatregelen financieel kunnen opvangen.”

Hoogste orgaan

De faculteitsraad heeft een belangrijke rol binnen de faculteit. Het is het hoogste medezeggenschapsorgaan, vertelt De Gruijter. Dit betekent dat het managementteam voor veel besluiten advies of instemming van de raad nodig heeft. Daarnaast mag de raad ook zelf initiatieven nemen. “Een recent voorbeeld hiervan was de discussie over de duur van tentamens. Op dit moment is de standaardtijd twee uur, maar veel docenten wilden terug naar drie uur. De raad heeft hierop een compromis voorgesteld: de standaard blijft twee uur, maar docenten kunnen een verlenging van een uur aanvragen”, legt De Gruijter uit.

Belangen behartigen

Als voorzitter is De Gruijter verantwoordelijk voor het goed functioneren van de raad, die zowel uit studenten als personeel bestaat. “Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de raad zich optimaal kan inzetten voor het behartigen van de belangen van studenten en personeel. Dat betekent onder andere het leiden van vergaderingen en het zoeken naar oplossingen wanneer belangen van studenten en personeel uiteenlopen.”

Soms zorgden deze verschillende belangen voor uitdagingen. “Een goed voorbeeld is de discussie over de maximale tijd voor tentamens. Studenten en personeel hadden op het eerste gezicht tegengestelde standpunten, maar uiteindelijk bleek er veel overlap te zijn. Iedereen wil het beste voor de faculteit, en als voorzitter probeer ik daarin een balans te vinden”, vertelt hij.

Zichtbaarheid

Ondanks het belang van de faculteitsraad blijft de animo onder studenten laag, blijkt uit cijfers van de afgelopen jaren. “Dat is zonde, want de raad vertegenwoordigt studenten, en dat werkt alleen als studenten betrokken zijn,” stelt De Gruijter. Volgens hem ligt dit vooral aan de slechte zichtbaarheid van de raad. “Veel studenten weten niet wie we zijn of wat we doen. We hebben hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt, bijvoorbeeld via de website en social media, maar er is nog winst te behalen.”

Hoewel de faculteitsraad altijd volledig bezet is geweest, ligt het aantal kandidaten vaak maar net iets boven de zeven beschikbare plekken voor studenten. “Daardoor zijn de verkiezingen minder spannend, terwijl die juist bijdragen aan de zichtbaarheid”, zegt De Gruijter. Dit jaar zijn er tien aanmeldingen en vinden er dus verkiezingen plaats.

Effectievere raad

Zelf heeft hij geen moment spijt gehad van zijn keuze om lid te worden. “Ik wilde me inzetten voor studentenwelzijn en de hoge werkdruk onder studenten en personeel. Als voorzitter zag ik daarnaast de kans om studenten en personeel dichter bij elkaar te brengen.”

In zijn tijd als voorzitter heeft De Gruijter veel bereikt, vindt hij. “Ik heb een nieuwe werkwijze geïntroduceerd, waarbij we meetings anders organiseren en meer met commissies en vooroverleggen werken. Dit begint nu goed te werken. Ik hoop dat de effectiviteit van de raad is verbeterd en dat toekomstige voorzitters dit verder uitbouwen.”

Verkiezingen

Stemmen voor de faculteitsraden, dienstraden en de Universiteitsraad kan tussen 9 april en 16 april via https://verkiezingen.eur.nl. Medewerkers en studenten krijgen een oproep in de e-mail met uitleg hoe en op wie ze kunnen stemmen. Meer uitleg over de verkiezingen is te vinden op MyEUR.

Lees meer

Het ene raadslid krijgt niets, de ander honderden euro’s, dat gaat nu eindelijk veranderen

Medewerkers en studenten steken veel energie en tijd in hun werk als lid van een…

Nog geen reactie — begin de discussie!