De lijst telt dertien studenten en de nummers een, twee en drie daarvan spraken in aanloop van de verkiezingen via Teams met EM. Borja Ranzinger, een 18-jarige bedrijfskundestudent uit Slovenië, was een van de twee initiatiefnemers. “Ik ben persoonlijk echt geïnteresseerd in studentenpolitiek. Ik hoorde ongeveer anderhalve week geleden over de verkiezingen, toen we een e-mail erover kregen.” Niet veel later had hij samen met medestudent Egor Fedorov Erasmus International opgericht.
Solidair met stakers
De bezuinigingen zijn een van de redenen dat ze de lijst hebben opgericht. Bij de voorbereidingen op de estafettestaking van dinsdag kwam Borja onder andere de Duitse Bente Luise Schulz (22, MISOC) en de Poolse Mikołaj Kaim (20, IBA) tegen, nu de nummer twee en drie op de lijst. “De internationale gemeenschap op de EUR wordt meer bedreigd door de bezuinigingen dan wie dan ook. We willen solidariteit tonen met de stakers”, zegt Borja.
De bezuinigingen zijn natuurlijk geen initiatief van de universiteit zelf, toch denken Bente, Mikołaj en Borja verschil te kunnen maken in de raad. “We kunnen tegen elk budget stemmen dat de studenten schaadt”, zegt Borja. Buiten de raad willen de studenten protesten tegen de bezuinigingen ondersteunen en organiseren. Zelf zijn ze van plan om met zo’n veertig studenten aan te haken bij de staking van dinsdag.
Woningcrisis
Het andere speerpunt, hoe kan het ook anders met deze partijnaam, is ‘het behoud van de internationale gemeenschap’ op de universiteit. “En dat bedoelen we inclusief de Nederlandse studenten”, benadrukt Mikołaj. “We ontmoeten hier op de universiteit mensen van over de hele wereld. Er ontstaan vriendschappen die jaren meegaan. Dit is een zeer unieke gemeenschap die we moeten behouden.”
“Momenteel zijn de grootste bedreigingen voor de internationale gemeenschap stijgende collegegelden voor internationale studenten en de woningcrisis”, denkt Bente. “Dit jaar komt er weer duizend euro collegegeld bij (voor niet-Europese studenten, red.). En de huisvestingskosten hier zijn buitengewoon hoog in vergelijking met andere steden. Het veroorzaakt veel stress en dwingt mensen om de universiteit te verlaten.”
Stemmen
De Universiteitsraadsverkiezingen beginnen op 9 april en studenten en medewerkers kunnen stemmen tot 16 april via verkiezingen.eur.nl. Er doen dit jaar bij de studenten vijf partijen met meerdere leden mee en drie individuele kandidaten. Medewerkers kiezen hun vertegenwoordiger per faculteit, het hangt af van het aantal kandidaten of daar ook verkiezingen voor nodig zijn. Dat is dit jaar alleen bij de ESL en ESPhil het geval.