De animo voor de hoorzitting daarentegen moet nog wat groeien. De Senaatszaal biedt ruimte aan tientallen mensen, maar slechts zes studenten en één verslaggever vulden de stoeltjes. Daarmee waren ze met een net iets grotere groep dan het Centraal Stembureau zelf, dat met zes mensen was afgevaardigd.
Voorzitter van het stembureau Job van Maurik leidde de hoorzitting. Daarbij nam hij onder andere het aantal stemgerechtigden per kiesdistrict door. Op basis van die aantallen stelt het stembureau vast welke faculteit of departement een tweede zetel krijgt in de raad (er zijn negen kiesdistricten en twaalf zetels). Dit jaar krijgen het Erasmus MC/ESHPM twee zetels, net als de ESSB en de Professional Services.
Nieuwe partij
Er doen acht studentenlijsten mee aan de verkiezingen. De bestaande lijsten komen op volgorde van grootte op het stemformulier (de site verkiezingen.eur.nl). Liberi Erasmi staat met vijf zetels bovenaan, daarna OUR Erasmus (drie zetels), Erasmus Student Coalition (drie) en de Progressive Students Party (één).
Nieuwkomer is Erasmus International, een partij die hoopt op meer internationale studenten in de raad. Daarnaast zijn er ook nog drie lijsten bestaande uit één kandidaat, dat zijn Damia Mutlu, Anureg Sameriya en Andrea Perez. In totaal staan er 98 kandidaten op de lijst. OUR Erasmus is de enige partij met het maximum toegestane aantal van dertig. Er zijn maar twaalf zetels voor studenten.
Loting met bolletjes

De volgorde van de vier nieuwe lijsten werd dit jaar voor het eerst bij wijze van loting vastgesteld. Daarvoor stond er een vissenkom op het podium, waaruit een lid van het stembureau één voor één bolletjes haalde. Uit de loterij kwam dat Erasmus International als vijfde op het formulier zal staan, gevolgd door de drie individuele kandidaten.
In de rondvraag ging het nog even over onregelmatigheden tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar. Een kandidaat had toen Kinder Bueno’s uitgedeeld, volgens getuigen in ruil voor een stem. Die actie was toen zonder consequenties.
Dit jaar zal dat anders zijn, kondigde Van Maurik aan. Na de verkiezingen is op 22 april een nieuwe hoorzitting. Klachten over de campagne kunnen daar direct kenbaar gemaakt worden. Volgens Van Maurik blijft verkiezingsfraude niet zonder consequenties: mogelijk wordt het campagnebudget teruggenomen en als de verkiezingen significant zijn beïnvloed, zal het opnieuw moeten.
De afloop van de hoorzitting was direct het startsein voor de verkiezingscampagne. Stemmen kan van 9 tot 16 april op verkiezingen.eur.nl.