Op de muren in het HefHouse prijken felgekleurde sticky notes met wiskundige formules: de stelling van Pythagoras op een felroze papiertje, het vrijmaken van x op een knalgeel. In de hoek van de ruimte staat een rode bank, omringd door groene planten voor het raam. Twee scholieren zitten aan tafel, hun schriften en laptops open, klaar voor anderhalf uur intensieve bijles. Hier, in Rotterdam-Zuid, krijgen ze gratis ondersteuning bij hun schoolwerk, opgezet door een vriendengroep van de studie Geneeskunde.

Een initiatief uit eigen ervaring

studieboost_bijles_eur studenten_zekeriya nisrine_scholieren_feb2025_2_kim casamitjana
Zekeriya (in het midden) weet hoe het is om zonder de juiste ondersteuning school door te komen. Daarom is hij bestuurslid bij de stichting. Beeld door: Kim Casamitjana

Stichting StudieBoost werd opgericht door studenten die zelf hebben gemerkt hoe groot de invloed van kansenongelijkheid kan zijn. Bij de opleiding Geneeskunde speelt de sociaaleconomische achtergrond van studenten een rol in de toelating. Studenten die opgroeien in een omgeving waar bijles vanzelfsprekend is, hebben vaak een voorsprong, omdat ze beter voorbereid zijn op de eisen van de opleiding. Helaas heeft niet iedereen toegang tot die extra ondersteuning, waardoor de kansengelijkheid wordt verkleind. Met StudieBoost willen de oprichters deze ongelijkheid aanpakken en meer gelijke kansen bieden aan studenten, ongeacht hun achtergrond.

Erasmus MC studenten – Levien Willemse

Lees meer

Kansenongelijkheid medische studies gestegen: met een migratieachtergrond minder kans op toelating

Scholieren met een Surinaamse, Turkse, Nederlands Caribische of Marokkaanse achtergrond…

De achterstanden zitten niet in het kind, maar in de kansen die het kind krijgt, is het motto van de stichting. Onderwijs zou niet bepaald moeten worden door de omstandigheden waarin je opgroeit. Voor bestuurslid Zekeriya Mustafa is dit meer dan een slogan. Hij weet uit eigen ervaring hoe het is om zonder de juiste ondersteuning school door te komen. Zijn ouders, die beide in Somalië geboren zijn, konden hem niet helpen met huiswerk – niet omdat ze niet wilden, maar omdat het Nederlandse onderwijssysteem hen simpelweg niet bekend was. “Ik had geluk dat mijn broers en zussen me konden helpen”, vertelt hij. “Als ik mijn werkstukken en verslagen wilde laten nakijken ging ik naar mijn zus, zij is enorm goed in spelling en grammatica.”

Meer dan alleen huiswerkbegeleiding

Wanneer een nieuwe scholier voor het eerst binnenkomt, wordt ze meteen gegroet. Vrijwilligers stellen zich voor, vragen of ze haar een hand mogen geven. Het ijs is snel gebroken. Er zijn op deze avond drie vrijwilligers en twee scholieren, het is wat rustiger dan normaal door de voorjaarsvakantie.  Aan de tafels wordt hard gewerkt. Wiskunde, natuurkunde, Nederlands – de vakken variëren per avond, maar de focus is steeds dezelfde: samen moeilijke stof begrijpelijk maken.

studieboost_bijles_eur studenten_scholieren_feb2025_3_kim casamitjana
De vrijwilligers helpen met wiskundeopgaven. Beeld door: Kim Casamitjana

Aan een van de tafels zit de scholier Omar samen met vrijwilligster Vania gebogen over wiskundesommen: parabolen en grafieken. Er is ruimte voor fouten, voor doorvragen. “Ik ben echt supertrots op je dat je deze denkstap hebt gemaakt”, zegt een vrijwilliger tegen een scholier die net een moeilijke opgave heeft opgelost.

“Mijn ouders hebben wiskunde op een hele andere manier geleerd”, vertelt Omar, die al een tijdje naar de huiswerkavonden komt. “Zij leggen het uit zoals zij het kennen, maar dat is niet hoe mijn docent het wil.” Het is een herkenbaar probleem onder veel scholieren hier: ouders willen graag helpen, maar de manier waarop stof wordt aangeleerd in Nederland verschilt soms sterk van de methodes die zij zelf gewend zijn. Dit kan leiden tot verwarring en frustratie, iets waar de vrijwilligers van StudieBoost geduldig op inspelen. Naast de inhoudelijke ondersteuning draait het bij StudieBoost ook om het bieden van structuur en middelen. Sommige scholieren hebben maar één schrift voor alle vakken; pennen of extra schriften worden dan zonder aarzeling uitgedeeld.

De uitdagingen en de toekomst

Hoewel de bijlessen steeds meer scholieren trekken, blijft het lastig om een breder publiek te bereiken. Veel jongeren die baat zouden hebben bij de begeleiding, weten nog niet van het bestaan af. Om die reden zoekt StudieBoost uitbreiding, niet alleen in het aantal scholieren, maar ook in het aantal locaties en vrijwilligers.

De ambities gaan verder dan huiswerkbegeleiding. In de toekomst willen de organisatoren ook workshops aanbieden over persoonlijke ontwikkeling en carrièrekeuzes. Hoe schrijf je een cv? Hoe voer je een sollicitatiegesprek? Het zijn vragen waar veel jongeren in Rotterdam-Zuid geen kant-en-klaar antwoord op krijgen. Het doel is om niet alleen onderwijsinhoudelijk te ondersteunen, maar ook te helpen bij de stappen daarna.

Een kleine stap met grote impact

Naarmate de avond vordert, vullen de twee scholieren de tafels met gebruikte notitieblokken en pennen.  Er wordt gelachen om een mislukte rekensom, waarna een vrijwilliger rustig opnieuw begint met uitleggen. De sfeer blijft ontspannen, maar gefocust.

Het initiatief heeft in korte tijd een vaste kern van scholieren opgebouwd. Sommigen komen wekelijks, anderen alleen tijdens toetsweken. “We willen dat iedereen zich welkom voelt, of ze nu elke week komen of alleen als ze extra hulp nodig hebben”, zegt Zekeriya. De drempel is laag, en dat is precies de bedoeling.

kwestie – onderwijs corona kansenongelijkheid dobbelsteen – bas van der schot

Lees meer

Wat doet afkomst met je kansen aan de universiteit?

Er gaan minder jongeren met een migratieachtergrond naar de universiteit dan je zou mogen…

Nog geen reactie — begin de discussie!