In totaal heeft NWO aan 43 onderzoekers een Vici-beurs toegekend. Van de 369 vooraanmeldingen die NWO voor Vici-ronde 2024 binnenkreeg werd uiteindelijk 12 procent gehonoreerd – een procentpunt meer dan in de vorige ronde.

De Vici-beurzen horen, samen met de Veni- en Vidi-beurzen, bij het NWO-Talentprogramma. Ze zijn bedoeld voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière.

Bij de Universiteit Utrecht kan de vlag uit: daar vallen zes onderzoekers in de prijzen. Ook de TU Delft (4), de Universiteit Leiden (4), de Universiteit van Amsterdam (4) en de veel kleinere Universiteit Twente (3) doen het goed.

Leren praten over emoties

Een van de gelukkigen is Loes Keijsers, hoogleraar Clinical Child and Family Studies. Met de 1,5 miljoen euro die zij voor haar project IC YOU (Improving Communication with YOUth) ontvangt, onderzoekt zij hoe gesprekken over emoties tussen jongeren en volwassenen in hun netwerk verbeterd kunnen worden.

Keijsers combineert pedagogiek, psychologie en datawetenschap om drempels voor deze gesprekken te verlagen, onder meer met innovatieve smartphone-apps en verbeterde gesprekstrainingen. Op deze manier wil ze bijdragen aan de mentale gezondheid van jongeren en de druk op de jeugdzorg verminderen.

Parents of first generation students 1 – eerste generatie studenten_3000_Migle Alonderyte

Lees meer

Veel trots en een beetje nervositeit. Zo is het om ouder van een eerstegeneratiestudent te zijn

De universiteit is niet alleen nieuw voor studenten die als eerste van hun familie gaan…

Klimaatbeleid ontrafelen

Ook cultuursocioloog Willem de Koster krijgt de Vici-beurs. Met zijn project Understanding the different meanings of climate change among the public onderzoekt de hoogleraar Algemene sociologie waarom klimaatverandering door sommige mensen als een noodsituatie wordt gezien, terwijl anderen het nauwelijks als een probleem ervaren. Die opvattingen hebben grote invloed op de manier waarop mensen reageren op beleid en voorlichtingscampagnes.

De Koster pakt het groots aan: hij combineert diepgaande gesprekken met uitgebreide data-analyse om de kloof in het debat beter te begrijpen. Het doel? Effectiever en inclusiever klimaatbeleid, zodat het publiek beter geïnformeerd is en de discussie minder gepolariseerd raakt.

van der schot polarisatie landverrader nationalist

Lees meer

‘Zelfs de melk in je koffie is onderdeel van de cultuurstrijd’

Hoe voorkom je ruzie met je oom tijdens het kerstdiner? Cultuursocioloog Willem de Koster…

Mysterie van beweging

Neurowetenschapper Martijn Schonewille, hoogleraar Motorsystemen, van het Erasmus MC ontvangt een Vici-beurs om te onderzoeken hoe de kleine hersenen bewegingen aansturen. Het cerebellum speelt een cruciale rol in het coördineren van motoriek, maar hoe dat precies werkt, is nog grotendeels onbekend.

Schonewille en zijn team gaan subgroepen van purkinjecellen – de belangrijkste zenuwcellen van het cerebellum – afzonderlijk bestuderen om hun functie beter te begrijpen. Dit onderzoek kan niet alleen leiden tot nieuwe inzichten in motorische controle, maar ook bijdragen aan behandelingen voor aandoeningen van het cerebellum.

Nog geen reactie — begin de discussie!