Het traject richt zich op Rotterdamse jongeren tussen de 18 en 26 jaar met problematische schulden en een beperkte aflossingscapaciteit, zodat zij hun studie kunnen voortzetten of andere belangrijke levensdoelen kunnen bereiken. Naast het kwijtschelden of herschikken van schulden, biedt het traject begeleiding, zoals budgetcoaching. “Studenten denken vaak: ‘Ik kan altijd nog lenen.’ Maar ze realiseren zich niet altijd dat ze dat later moeten terugbetalen”, zegt Morkoç. Het initiatief wil hen bewust maken van de gevolgen en de schaamte rond schulden doorbreken.
Energietoeslag
De aanleiding voor dit programma is begonnen bij de energietoeslag waar studenten van werden uitgesloten. Uiteindelijk kreeg Rotterdam in 2022 3,2 miljoen euro om studenten met stijgende energiekosten te ondersteunen. Dit moest via de individuele bijzondere bijstand, maar door de strenge voorwaarden, een studielening telde bijvoorbeeld mee als inkomen, bleef meer dan 2 miljoen euro ongebruikt. Studentenorganisaties en gemeenteraadsleden waren kritisch. Ze vonden de strikte voorwaarden onrealistisch en ontmoedigend.
Morkoç noemt het een gemiste kans en diende de motie in om dit geld hoe dan ook in te zetten voor de bestaanszekerheid van jonge Rotterdammers: “Dat geld wordt nu alsnog benut voor jongeren met financiële problemen, met een lagere drempel en een duidelijke focus op hulp.”
Schuldenvrije toekomst
Het doel is om twee- tot driehonderd jongeren te ondersteunen. De selectiecriteria zijn eenvoudig: problematische schulden en een minimale afloscapaciteit. Daarbij gelden twee belangrijke voorwaarden: jongeren moeten bereid zijn financiële coaching te accepteren en een eventuele studie voortzetten. Deze eisen zijn cruciaal voor het succesvol doorlopen van het traject, waarbij de focus ligt op zowel persoonlijke ontwikkeling als algemene voortgang.
Om dit te realiseren, wordt een budget van 2 miljoen euro ingezet, afkomstig uit een overgebleven subsidie van 3,2 miljoen euro die oorspronkelijk was bedoeld voor energiecompensatie. Dit aanbod ondersteunt jongeren, voornamelijk studenten, zodat ze binnen anderhalf jaar een schuldenvrije toekomst kunnen bereiken, terwijl ze hun studie kunnen voortzetten. Ook als iemand net niet past binnen dit traject, wordt er gekeken naar andere vormen van hulp. “Het idee is dat niemand buiten de boot valt”, legt Morkoç uit.
Vooralsnog is het een tijdelijk project. Maar Morkoç hoopt dat jonge Rotterdammers met schulden helpen een vast onderdeel wordt van het gemeentelijk beleid.
Het eerste succes is al geboekt: de eerste deelnemers zijn gestart. De gemeente zal jaarlijks de voortgang rapporteren. Voor Morkoç is het duidelijk: “Dit is een kans om echt iets te veranderen voor kwetsbare jongeren in Rotterdam.”
Voor aanmelding of meer informatie kun je contact opnemen met het Jongerenloket Rotterdam via telefoon (010 267 13 00) of e-mail ([email protected]).