Fiscale economie studie stopt EUR illu geld money_Eva Gombar-Krishnan

Lees meer

ESE trekt stekker uit Fiscale Economie, studenten en docenten beginnen petitie

De Erasmus School of Economics wil stoppen met de opleiding Fiscale Economie. Alle…

Uit het niets kregen studenten en docenten van de studie Fiscale Economie in september te horen dat het ESE-management voornemens is om de studierichting Fiscale Economie te beëindigen. Na inzage van officiële stukken blijkt dat het besluit in besloten kring is genomen door decaan Patrick Groenen en vice-decaan Michel van der Wel, zonder studenten, docenten, medezeggenschap en studieverenigingen in te lichten of om advies te vragen.

Afgelopen maanden hebben wij ons ingezet om de beëindiging te voorkomen, maar vrees lijkt werkelijkheid te worden: het ESE-management heeft het besluit tot beëindigen eigenlijk in juni al genomen op basis van invalide argumenten en is niet voornemens dat in te trekken. Zij luistert niet naar aangedragen oplossingen en doet geen enkele moeite om deze, zoals zij zelf zeggen, zeer gewaardeerde en kwalitatief hoogwaardige opleiding te behouden.

Besluit gebaseerd op invalide argumenten

De precieze reden voor beëindigen blijft ons onduidelijk. Argumenten vanuit het ESE-management dat de opleiding verliesgevend is, verergerd door teruglopende studentaantallen, en dat het voortbestaan van de opleiding of een samenwerking met de Erasmus School of Law niet mogelijk zouden zijn, zijn volgens ons niet of onvoldoende onderbouwd.

De dalende studentenaantallen zijn gebaseerd op een te kort tijdsbestek (2022-2024). Hoewel landelijk sprake is van een dalende trend, blijft het aantal studenten dat Fiscale Economie volgt aan de Erasmus Universiteit stabiel en groeit de laatste jaren weer. Het management heeft onterecht aangenomen dat studentaantallen in de toekomst verder zullen dalen, omdat zij geen historische instroomcijfers meeneemt, geen extern marktonderzoek verricht, geen pogingen onderneemt om instroom te verhogen en de landelijke daling niet heeft verklaard.

Daarnaast wordt gesuggereerd dat de opleiding door stijgende kosten verliesgevend is, zonder duidelijke onderbouwing van de kostenstructuur. Het management schetst enkel een theoretische situatie op basis van dalende studentenaantallen. Uit ons onderzoek blijkt dat – wanneer de ESE andere keuzes zou maken – de opleiding Fiscale Economie winstgevend is en blijft. Wij betreuren ook dat het ESE-management geen nader onderzoek wil doen naar synergie- en kostenvoordelen die te behalen zijn voor beide faculteiten als met de Erasmus School of Law wordt samengewerkt.

flexwerkplek gedeelde werkplekken bureau spullen breed_Noa Zonderland

Lees meer

Gedeelde werkplekken voor wetenschappers: penny wise, pound foolish

Bezuinigen op de werkplekken van wetenschappers werkt contraproductief, schrijft Berend…

Makkelijke weg kiezen is universiteit onwaardig

Het doet ons pijn hoe het ESE-management tot zijn beslissing is gekomen en reageert op aangedragen oplossingen van studenten, docenten en andere betrokken instanties. Wij hebben ons afgelopen jaren als studentleden van de opleidingscommissie maximaal ingezet voor de kwaliteit van onze studie, terwijl achter onze rug om twee jaar lang is gewerkt aan de stopzetting ervan. Dit zonder enige mededeling, omdat het ESE-management bang was dat de studie zichzelf op zou blazen. Onzin! De studie Fiscale Economie bestaat uit zeer actieve en gedreven studenten die het beste met de studie voor hebben en een hecht en gepassioneerd docententeam, velen al meer dan twintig jaar in dienst.

Wij hadden graag met elkaar naar een oplossing gezocht en willen dit nog steeds. De tijd en zin wordt ons door het ESE-management niet gegund, omdat zij per se de deadline van februari 2025 wil halen om de studie uit te schrijven bij het ministerie, zodat deze in 2026-2027 niet meer hoeft te worden aangeboden aan nieuwe studenten. Het is een universiteit onwaardig dat de ESE de studie op deze wijze wil beëindigen.

Maatschappelijke impact

We hebben het ESE-management meermaals gewezen op de maatschappelijke impact van de beslissing. De studie stopt, terwijl de vraag naar fiscalisten stijgt. Dit onderschrijft de directeur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs in een brief aan de decaan, waarin hij aangeeft samen met de belastingdienst te willen onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen of voorzien in een groei van het aantal fiscalisten.

Daarnaast past de studie Fiscale Economie perfect binnen het nieuwe kabinetsbeleid, waarin universiteiten wordt gevraagd hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen om de positie van Nederlandstalige studies te versterken. Dat de decaan juist deze opleiding wil opheffen, vinden wij onbegrijpelijk.

Aan de studie zijn ook Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR) en R.F.V. Christiaanse Taxateurs (CT) verbonden. De vrijwilligers van SBR geven mensen met een laag inkomen gratis fiscaal advies bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Via CT maken studenten kennis met medestudenten en de fiscale praktijk. De ESE weeg niet mee dat de beëindiging van Fiscale Economie ertoe leidt dat SBR en CT circa de helft van hun leden verliezen en hiermee een belangrijke maatschappelijke functie verloren gaat.

Wij doen een beroep op het College van Bestuur en de Universiteitsraad om tegen de afschaffing van Fiscale Economie te adviseren en in gesprek te gaan om deze kwalitatief hoogwaardige fiscaal-economische opleiding te behouden. Daarnaast willen wij eenieder die de studie Fiscale Economie een warm hart toe draagt, of staat voor de gerechtigdheid die de studie verdient, vragen om onze petitie te ondertekenen, om Fiscale Economie in Rotterdam te behouden.