Studenten trekken in augustus en september massaal in hun nieuwe woning. Dat bleek ook uit de peiling op onze Instagram: de helft is al verhuisd en 10 procent van de stemmers gaat nog verhuizen.

Naar een inzamelpunt brengen of laten ophalen

Roteb grofvuil vuilnis afval straat studenten overlast 9_sept2024_Hilde Speet

Lees meer

Gedumpt grofvuil terugkerend probleem: ‘Zo dertig boetes aan studenten op een dag’

Stapels grofvuil, tientallen boetes op één dag en een regen van klachten. De…

Elk jaar zien de grofvuilcontroleurs meubels en dozen op straat liggen van verhuizende studenten. Ook al zegt 70 procent van onze stemmers dat ze hun grofvuil netjes naar het inzamelpunt brengen.

Helaas kan niet iedere student dat doen. “Je oude meubels naar een milieustraat of een kringloopwinkel brengen is geen optie als je geen auto hebt”, zegt Nina. Je kan je grofvuil laten ophalen, maar het is niet altijd kosteloos. De student woont zelf niet in Rotterdam en in haar gemeente kost een ophaalafspraak 20 euro. Vaak kan de afspraak ook pas drie weken later plaatsvinden. “Dat betekent dat je of heel ver vooruit moet plannen, of meerdere weken met je grofvuil in huis zit”, zegt ze. “En 20 euro is niet goedkoop, zeker als het om meubels gaat die je gratis van Marktplaats hebt gehaald.” Nina begrijpt dat grofvuil op straat een probleem is. “Maar om dat op te lossen is het ook cruciaal om duurzamere opties toegankelijker te maken.”

Een idee: ruilpunt

Een medewerker van de Erasmus School of Economics wijst erop dat nieuwe studenten, vooral internationals, vaak niet weten hoe ze hun afval kwijt moeten. “In plaats van studenten te beboeten voor het verkeerd aanbieden van afval, moet er gezorgd worden voor betere informatie van verhuurders aan nieuwe studenten”, zegt hij. “En waarom is er geen tweedehands ruilpunt voor spullen van studenten? Dan hoeven ze geen nieuwe spullen te kopen. Ja, er zijn kringloopwinkels, maar die zijn ver weg.”

Spullen meenemen

Bijna 50 procent van de stemmers op Instagram zoekt wel eens naar bruikbare spullen in het grofvuil op straat. En soms met een goede vondst: van een speelgoed-Mini Cooper (‘die neem ik direct mee!’) tot Nike Air Max (‘helaas zijn de schoenen een maatje te klein’). De grootste aanwinst van een stemmer: een oude, werkende houten piano.

Groot huishoudelijk afval breng je gratis naar een inzamelpunt van de gemeente. Ook kun je je grofvuil laten ophalen. In Rotterdam is dat kosteloos. Meer informatie over hoe je je grofvuil kwijt kunt, vind je hier.

Praat mee_welzijn app_ antwoord_square

Lees meer

Een app voor je mentale gezondheid? ‘Ben geen Tamagotchi’

Welzijnsapp, keigoed idee of zonde van het geld? Dat vroeg EM vorige week. De aandacht…

Nog geen reactie — begin de discussie!