Sinds enkele jaren vergadert de Universiteitsraad volledig in het Engels, hoewel een meerderheid Nederlands als moedertaal heeft. Soms kunnen leden daardoor in hun bijdrage niet op het juiste woord komen en gooien er dan wat Nederlands tussendoor. “Dit heeft de effectiviteit beïnvloed van onze discussies en besluitvorming”, schrijft de raad in een (Engelstalige) brief aan het CvB.

In de huidige samenstelling van de raad kunnen alle leden Nederlands in elk geval verstaan, hoewel niet iedereen het als moedertaal heeft, schrijven de raadsleden. Daarbij is de Erasmus Universiteit formeel tweetalig, met Nederlands als leidende taal. Daarom zou de raad ook tweetalig moeten zijn.

Simultaan vertalen

De raad stelt voor dat alle documenten en notulen in twee talen worden aangeboden en raadsleden mogen kiezen of ze hun mondelinge bijdragen in het Nederlands of het Engels doen. Simultaanvertalingen van de notulen – door tolken of kunstmatige intelligentie – moeten ervoor zorgen dat iedereen de vergadering kan volgen, ook als iemand het Nederlands of het Engels niet machtig is.

Het College van Bestuur wijst het voorstel af. “Al onze studenten en medewerkers, inclusief de niet-Nederlandssprekende leden, moeten de Universiteitsraadvergaderingen kunnen bijwonen en volgen, en ook de bijbehorende documentatie kunnen lezen”, staat in een antwoordbrief aan de raad. Veel internationale studenten en medewerkers zijn het Nederlands niet machtig, en die worden dan uitgesloten. Daarnaast zijn de financiële mogelijkheden voor simultaanvertalingen beperkt, schrijft het CvB.

Cursus comfortabel voelen

Het universiteitsbestuur suggereert om een cursus toe te voegen aan de inwerkperiode voor raadsleden, waarin ze leren om zich comfortabeler te voelen in een andere taal. De raad leek dinsdag bereid dit voorstel over te nemen.

kinder bueno mini_3_ EM

Lees meer

Universiteitsraadslid beticht studentenpartij van stemmen ‘kopen’ met Kinder Bueno’s

Studentenpartij Liberi Erasmi heeft studenten Kinder Bueno mini’s beloofd, in ruil…

Al 4 reacties — discussieer mee!