“In een tijd waarin studenten door prestatiebeurs en langstudeerboete worden opgejaagd, is een beetje hulp op mentaal vlak geen overbodig luxe”, zegt Mayra Kapteijn, implementatiemanager van ROOM.
De lancering op maandag 2 september is het hoogtepunt van een vierenhalf jaar durende ontwikkelfase. Nadat de app een jaar lang door honderden studenten getest werd, kan nu iedereen aan de slag met hun mentale gezondheid. Uit de eerste resultaten blijkt dat gebruikers van de app al na drie weken minder stress ervaren en beter omgaan met hun emoties, zegt Kapteijn.
TikTok
Veel jongeren maken al gebruik van selfcare-apps en video’s op TikTok, maar die zijn vaak vooral bedoeld om zo lang mogelijk je aandacht vast te houden. “Wij willen je vooral helpen”, zegt collega Bente van den Akker. ROOM is niet-commercieel en is helemaal evidence-based. Hier geen zweverige tips, maar alles op basis van wetenschappelijke inzichten.
Toch heeft ook ROOM de hippe look and feel van de commerciële apps. Animaties, een gelikte interface en audiofragmenten zorgen ervoor dat de app niet verveelt. Je kunt met allerlei korte tests ontdekken wie je bent. Daarnaast checkt de app elke dag hoe je je voelt en kun je ademhalingsoefeningen doen. Naarmate je de app langer gebruikt, vult de virtuele ‘studentenkamer’ op het hoofdscherm zich met allerlei tests en oefeningen die bij je passen. De app verwijst je door naar studentpsychologen of andere instanties als uit het gebruik blijkt dat het slecht met je gaat.
Kruiden in je gerecht
Van den Akkers favoriete onderdeel in de app is de toelichting die je krijgt op therapeutische benaderingen die de app gebruikt. “De app legt bijvoorbeeld uit wat cognitieve gedragstherapie of positieve psychologie nou eigenlijk is. Dit is toch een universiteit, dus het is leuk dat je daar ook wat over kan leren.”
Kapteijn is heel enthousiast over de oefening value mapping. “Iets best wel vaags wordt daarmee heel concreet gemaakt, namelijk hoe je je kernwaarden kan toepassen in je dagelijks leven. De app noemt dat ‘de kruiden die jij in je gerechten doet’. Dan gaat het bijvoorbeeld over hoe je tegen je partner praat of je ontbijtritueel.” Zelf leerde ze er ook van: ze sprak dankzij de oefening met haar partner af om tijdens het ontbijt niet meer naar het nieuws te kijken, maar rustig met elkaar te praten.
Peuters en broccoli
De app is te downloaden in de appstores van Apple en Google. Kapteijn heeft goede hoop dat studenten de app gaan gebruiken. “Mensen aan hun mentale gezondheid laten werken is toch een beetje als met peuters en broccoli. Je moet veel geduld hebben. Maar veel jongeren gebruiken al zelfhulp-apps, dus ik heb goede hoop.” In de komende jaren verwachten Van den Akker en Kapteijn dat de app voor meer mensen beschikbaar komt, bijvoorbeeld voor studenten van andere Nederlandse universiteiten.
Anoniem
Om de app te kunnen gebruiken, moet je inloggen met je universiteitsaccount. Dat is alleen om te controleren of je wel echt verbonden bent aan de EUR, zegt Kapteijn. Alle informatie die je met de app deelt blijft anoniem, garandeert ze. De anonieme data worden voornamelijk gebruikt om het gebruik van de app te monitoren en ROOM verder te verbeteren.
Ook EUR-medewerkers kunnen de app uitproberen, al is die daar nog niet helemaal op voorbereid: bij de eerste keer inloggen moet je kiezen of je een bachelor- of masterstudent bent. Of daar in de toekomst verandering in komt, is nog niet duidelijk.