Met deze nieuwe studentenhuisvesting, en ook die aan het Toepad, in Brainpark I en Prins Alexander, hoopt de gemeente de druk op de Rotterdamse kamermarkt te verlichten. “Ook hopen we hiermee de overlast in Kralingen te verminderen”, vertelt projectmanager Mathieu van Waterschoot van de gemeente.

De universiteit is blij met het plan. “Wij werken graag samen met de studentenverenigingen, de gemeente en de woningbouwverenigingen aan oplossingen voor de enorme woningnood waarin studenten verkeren”, zegt een woordvoerder van de EUR. “Wij zijn dus positief over de ontwikkeling van extra studentenhuizen op de campus. Het is voor studenten de ideale plek om te wonen en te leren.”

Flexwoningen studenten Toepad studentenwoningen_woonstadrotterdam

Lees meer

Nieuwe studentenwoningen aan Toepad vanaf 2026

Woningcorporatie Woonstad begint in 2025 met de bouw van ruim driehonderd…

Ook voor studenten met een beperking

Er komen tussen de 350 en 400 studentenwoningen in het gebouw. “Het precieze aantal ligt aan de woonvorm. We weten nog niet of het zelfstandige of niet-zelfstandige woningen worden”, legt Van Waterschoot uit. In zelfstandige woningen hebben studenten een eigen badkamer en keuken, terwijl ze in niet-zelfstandige woningen een gezamenlijke keuken en woonkamer delen.

Er zijn ook kamers voor studenten met een beperking. “In het plan staan tien tot twintig units met bijvoorbeeld bredere gangen voor studenten in rolstoelen. Deze woningen komen op de begane grond”, zegt Van Waterschoot.

Studentenhuisvesting huur tekort studentenwoningen renting studentenhuis woningnood Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Waar is die huisvesting voor studenten met functiebeperking, vraagt LSVb

Studenten met een functiebeperking komen moeilijk aan passende woonruimte, stelt de…

Geluidsoverlast

De nieuwe studentenwoningen liggen naast een drukke weg.  Daar is de gemeente zich van bewust. “De architect moet bijvoorbeeld rekening houden met geluidsoverlast. De gevel aan de Abram van Rijckevorselweg moet in principe dicht zijn, zodat die geluid dempt”, zegt Van Waterschoot.

Internationale studenten

Vanuit de EUR is er een wens om het gebouw beschikbaar te stellen voor eerstejaars internationale studenten, voor een periode van een jaar. “Het is niet de taak van een universiteit om de huisvesting van studenten te verzorgen. Wel dragen we een verantwoordelijkheid voor ruim vierduizend internationale studenten die hier ieder jaar starten”, licht de woordvoerder toe. “Het is voor hen moeilijk om een kamer te vinden vanuit het buitenland, daarom zou het fijn zijn als ze hier terecht kunnen voor het eerste jaar.” Na een jaar moeten de studenten zelf een andere woning vinden.

Studentenwoningen-Brainpark-gemeente Rotterdam

Lees meer

Honderden nieuwe studentenwoningen in Brainpark en bij Rotterdam Alexander

De gemeente Rotterdam gaat ruim vijfhonderd extra woningen bouwen, grotendeels bestemd…

Visitekaartje

De gemeente Rotterdam wil dat dit gebouw onderdeel wordt van de ‘stadsentree’ en als visitekaartje fungeert voor campus Woudestein. Daarom zal de voordeur aan de Randweg komen te staan. “Nu kijk je tegen de achterkant van een gebouw aan als je langs de Abram van Rijckevorselweg rijdt. Straks kijken we tegen de voorkant van een gebouw, wat natuurlijk veel prettiger is”, zegt Van Waterschoot.

Peer_van_Tetterode_EUC_adviesbureau_kamer_urmi_2022-04-04

Lees meer

Enschede beste studentenkamerstad, Rotterdam duurst

Enschede is de beste studentenkamerstad van Nederland, stelt de Landelijke…

Nog geen reactie — begin de discussie!