Dat het publiek ontevreden is over hoe het bestuur de kwestie rondom Palestina aanpakt, is vanaf het begin duidelijk. Vanaf het moment dat rector Annelien Bredenoord, collegevoorzitter Ed Brinksma en vice-voorzitter Ellen van Schoten plaatsnemen op het podium, krijgen ze kritische vragen en opmerkingen van deelnemers.

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_15_Tyna Le

Lees meer

Universiteitsbestuur wil dialoogtafels en hulp voor wederopbouw van Gaza

In reactie op het ‘aangrijpende conflict tussen Israël en Hamas in Gaza’ stuurde het…

Anders dan Oekraïne

Een Palestijnse student vraagt waarom de universiteit anders reageerde op de oorlog in Oekraïne. De universiteit heeft de banden met Rusland snel verbroken en studiebeurzen geregeld voor Oekraïense studenten. Hij vraagt waarom Palestijnse studenten niet dezelfde steun krijgen van de universiteit.

Volgens Brinksma kun je de twee zaken niet met elkaar vergelijken. Banden verbreken met Rusland was nationaal beleid, zegt hij, waardoor de universiteit deze stap snel kon volgen.

Coulance

Palestijnse EUR-studenten kunnen hun studie moeilijk bijhouden, vertelt een andere student. Meerdere studenten hebben volgens haar om coulance gevraagd bij hun studieadviseurs. Maar ze krijgen te horen dat de studieadviseurs er niets aan kunnen doen en dat ze ‘gewoon hun best moeten doen’. Ze vraagt of de universiteit kan garanderen dat deze studenten niet worden weggestuurd als ze hun bsa niet halen.

Bredenoord zegt dat er al een procedure klaarligt voor deze studenten. Sinds oktober vorig jaar heeft de universiteit allerlei regelingen voor bsa en noodfondsen. Mochten de studieadviseurs niet op de hoogte zijn van de regeling, dan kunnen studenten contact opnemen met het bestuur.

11edag_9juni2024_B3_einde protest palestina gaza campus plaza studenten politie ontruiming ME wegsturen_21_9.6.24_Daan Stam

Lees meer

De gezamenlijke rectoren hebben een dreigbrief over de academische vrijheid geschreven

De brief ondertekend door alle rectoren van Nederlandse universiteiten over het verbreken…

Protest en camera

Ook het solidariteitsprotest van afgelopen maand wordt besproken. Een medewerker vindt het ironisch dat het kampement plaats moest maken voor de Student Wellbeing Week en het HeartBeat-festival. Ook vraagt ze waarom het bestuur de ME afstuurde op protesterende studenten op het Plaza.

Vice-voorzitter Van Schoten antwoordt dat de universiteit de protesterende studenten de ruimte gaf, maar de studenten het Plaza op een gegeven moment moesten verlaten zodat de universiteit andere belangrijke dingen kon organiseren op de campus. Volgens haar had het bestuur de studenten een paar keer gevraagd of ze wilden verplaatsen naar Park Noord, maar de studenten gaven daar geen gehoor aan.

Een medewerker vraagt vervolgens waarom de mobiele camera’s nog op het plaza staan. Voorzitter Brinksma snapt dat het niet fijn is en dat mensen zich bekeken voelen. Maar de camera’s zijn niet alleen maar voor het protest, vervolgt hij, ze zijn ook voor de veiligheid van de campus, aangezien er de laatste tijd veel wordt gestolen. De camera’s blijven op de campus staan tot half juli.

Protest Palestina Israel oorlog war Rotterdam_15_Tyna Le

Lees meer

Ook een boycot hoort bij maatschappelijke verandering

Zaterdag 8 mei publiceerden de rectoren van alle 15 Nederlandse universiteiten een open…

Commissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden

Het bestuur neemt ook deze gelegenheid om Ruard Ganzevoort voor te stellen. Hij gaat commissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden leiden die de internationale banden van de universiteit, inclusief die met Israël, tegen het licht houdt.

Ganzevoort geeft toelichting hoe de commissie te werk gaat. Wat de commissie gaat doen is elke samenwerking individueel analyseren: wat voor samenwerking dat is, welke impact die heeft en of die bij de waarden van de universiteit past. Uit het resultaat kan de universiteit beslissen of ze doorgaat met de samenwerking.

Een medewerker suggereert dat de universiteit eigenlijk zou kunnen beslissen dat ze alle samenwerkingen met Israël bevriest totdat de commissie kan bewijzen dat de samenwerking positief is. Een andere medewerker vraagt hoe transparant de commissie is. Ze eist dat Ganzevoort alle namen van commissieleden met het publiek deelt, zodat het publiek zeker weet dat belangenverstrengeling geen rol speelt bij de leden. Ganzevoort zegt dat de website van de commissie binnenkort online komt.

Al 2 reacties — discussieer mee!