De workshop is klein, maar de twee aanwezige studenten zijn enthousiast. Een van hen heeft zijn notitieboekje klaarliggen, klaar om aantekeningen te maken. Gastvrouw Maninne Verkade is een vrijwilliger en jeugdhulpverlener bij Social Debt, een stichting in Rotterdam die mensen helpt om uit de schulden te komen.

Het begin van de workshop is een moment om elkaar te leren kennen. De studenten vertellen over hun studie, hun huidige of vorige werk. Een van de vragen gaat over hoeveel vakanties studenten als kind met hun ouders hebben doorgebracht. “De manier waarop je ouders met geld omgaan, is de manier waarop jij met geld omgaat en het is belangrijk om te weten hoe je financieel opgroeit”, zegt Maninne.

Impulsaankopen

Sebastian, student Creative Media and Business, vertelt over de financiële uitdagingen die hij tegenkomt in zijn sociale leven. “Er is een verborgen druk, omdat je mee wil kunnen gaan voor een drankje en met vrienden mee wil doen.” “Ik heb ADHD, dus doe ik soms impulsaankopen”, zegt Harper, eerstejaars Psychologie, over haar eigen worstelingen. Studentendecaan Jennifer Doest, die de workshop organiseerde, deelt haar eigen verhaal: “Ik heb studieschulden die ik moet afbetalen.”

Maninne vertelt ook uit eigen ervaring. “Ik heb inmiddels geleerd om te budgetteren, maar het blijft moeilijk. Ik dacht vroeger dat ik elk nieuw gezichtsserum op de markt nodig had.” De overvloed aan nieuwe producten maakt het moeilijk om niets te kopen. “Meer bewustwording helpt me te begrijpen wat ik moet doen”, weet Maninne inmiddels. Ze gaf vroeger veel geld uit aan koffie en eten op treinstations, dus besloot ze om eten van huis mee te nemen en die winkels te vermijden. Als studenten moeite hebben met budgetteren tijdens het uitgaan, pleit Maninne voor eerlijkheid. “Het is goed om eerlijk te zijn tegen je beste vrienden. Ze zullen begrip tonen”, zegt ze.

Elke maand een klein bedrag

Aan het einde van de workshop doen de studenten een quiz om erachter te komen wat voor type gelduitgever ze zijn. Het blijkt dat alle aanwezigen ‘geldverspillers’ zijn – iemand die probeert te budgetteren, maar er niet voor terugdeinst om geld uit te geven tijdens het uitgaan.

Maninne deelt nog budget-apps zoals Dyme en YNAB met de studenten, in de hoop hen te helpen hun uitgavenpatroon onder controle te krijgen. “Zelfs al is het maar 5 of 10 procent, zorg ervoor dat er elke maand een klein bedrag overblijft”, geeft ze de studenten mee.

Lees meer

Dj’s, toiletjuffrouwen en Desiderius Erasmus op het HeartBeat Festival

Tijdens het HeartBeat Festival stonden donderdag meerdere DJ’s en artiesten op het…