In de eerste uren van het festival, dat de universiteit organiseert ter ere van het 110-jarig jubileum, is het hoofdpodium nog leeg. Bezoekers hangen rond bij de foodcorner, zitten op de trap van het Erasmus Paviljoen en laten hun gezichten schminken.
Verkleed als Erasmus
De GDFL Brassband loopt rondjes over het Erasmus Plaza. Mensen lopen ernaartoe, luisteren mee en maken video’s. Sommige mensen doen voor het podium mee aan een macarena-danswedstrijd. Renee, derdejaars Criminologie, loopt verkleed als Desiderius Erasmus rond over het terrein. Mensen reageren enthousiast op de groene verschijning en maken foto’s met haar. “Sommige mensen baden tot mij voor goede cijfers”, vertelt ze. Later op de avond betreedt ze samen met de mascotte van het HeartBeat Festival het podium.
Duurzaamheidsflyers
Marnix, een eerstejaars geschiedenisstudent, loopt rond met een doos met mueslirepen en deelt flyers uit van het Duurzaamheidsprogramma van de universiteit. “Ik wil op een informele manier meer bewustwording creëren. We zitten meestal op de derde verdieping van het Mandevillegebouw”, legt hij uit. Over zijn plannen voor de rest van het festival zegt hij: “Hopelijk kan ik over een uur meedoen en pak ik ook een biertje.”
Joshua, een pre-masterstudent Media en Journalistiek, staat vanaf de zijkant van de menigte met een drankje te genieten van het festival. Hij is verrast door het aantal aanwezigen, zo’n driehonderd. “Het festival overtreft mijn verwachtingen. Ik had nooit verwacht dat er zoveel mensen zouden komen.”
De showband van de Erasmus Music Association wordt om 18.30 uur op het podium geroepen, en Christina, de winnaar van EURvision dit jaar, voegt zich bij hen. Met Christina’s aanmoediging om dichterbij te komen, verzamelt zich langzaam een menigte rond het podium. Bij hun laatste lied, I Will Survive van Gloria Gaynor, staat het plein vol met mensen die dansen en meezingen. Anna, tweedejaars Arts and Culture Studies en lid van de Erasmus Music Association, vertelt: “Ik ben hier om mijn vriend te steunen. Hij speelt basgitaar in de showband en het was heel leuk!”
Beb en Toos
Rond zeven uur verwelkomt de presentator Lucas Meyer twee ’toiletjuffrouwen’, Beb en Toos, op het podium. Zij zijn de komische noot van het festival en leggen op grappige wijze uit welke regels mannen en vrouwen moeten volgen om de toiletten schoon te houden. Hun act wordt gevolgd door een ABBA-tributeband, die het festival doet aanvoelen als een karaokebar vol meezingende mensen.
Aan het einde van het festival betreedt Turfy Gang, een Nederlandse popgroep, het podium. Bas, een derdejaars student Arts and Culture Studies, staat achteraan in de menigte toe te kijken. Hij komt uit nieuwsgierigheid bij het festival kijken, nadat hij tot laat in de bibliotheek aan zijn scriptie heeft zitten werken. “Ik verloor mijn concentratie, dus ik ga waarschijnlijk zo naar huis.”