Het kunstwerk City People van Karel Appel is een van de meest prominente stukken van de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit. Het werk op de buitenhoek van het Tinbergengebouw bestaat uit keramische witte tegels, beschilderd met vijftien abstracte kleurrijke dier- en mensvormen. De tegels zijn gemaakt door De Porceleyne Fles in Delft.

Het gebouw beschermen

De renovatiewerkzaamheden aan Tinbergen zijn momenteel in volle gang. Het is een gemeentelijk monument en als toezichthouder van Monument Woudestein is Jef van den Putte verantwoordelijk voor de bescherming van alle waardevolle onderdelen in en op het gebouw.

“De laatste anderhalf jaar vraagt de Erasmus Universiteit mij bij elke aanpassing aan het gebouw of dit in lijn is met de monumentale aspecten van het gebouw”, zegt Van den Putte. Hij legt uit waarom het werk van Karel Appel zo belangrijk is. “Als je naar het hele gebouw kijkt, zie je heel veel grijs en beton, maar op een van de meest opvallende plekken zit iets heel speciaals. Daar hebben ze een van de grootste kunstenaars van die tijd voor gevraagd.”

Een veilige manier

“Er vindt veel sloopwerk plaats, wat het kunstwerk zou kunnen beschadigen”, vertelt Van den Putte. Tijdens een eerdere renovatie werden de tegels afgedekt. Deze keer is besloten om de tegels helemaal te verwijderen voordat de renovatie begon. “We zullen het op een veilige manier doen, om het kunstwerk te beschermen.”

Deskundigen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de kunstcommissie van de Erasmus Universiteit en twee experts in kunstrestauratie zijn betrokken en er is een enorme lijst van onderzoeken uitgevoerd om te achterhalen wat de huidige staat van het kunstwerk is. De tegels verslechterden de laatste tijd snel, dus een grote renovatie is al lange tijd hard nodig. Na veel onderzoek en discussie is deze methode gevonden. “Ik denk niet dat iemand in het team twijfelt dat dit de beste oplossing is, en iedereen kijkt uit naar het resultaat”, zegt Van den Putte.

Nieuwe witte tegels

De tegels worden aan de achterkant afgezaagd en vervolgens getransporteerd naar een atelier, waar ze in een geschikte omgeving worden opgeknapt. De gekleurde tegels worden gerestaureerd en de witte tegels, die in de jaren tachtig ook al zijn vervangen, worden vervangen. Zodra de renovatie van het Tinbergengebouw is voltooid, worden de tegels teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. “Aangezien het een van de belangrijkste kunstwerken van de Erasmus Universiteit is, is het essentieel dat het wordt gerestaureerd, en wanneer het terugkeert zal het meer stralen dan ooit.”

kunst-009-1-875×584

Lees meer

Een dikke middelvinger naar de architectuur

Van Karel Appel tot Lucebert: EM ging met kunstenaar Gyz La Rivière op zoek naar de…