Het ultimatum is aan de demonstranten gesteld vanwege het HeartBeat Festival, dat donderdag gepland staat op de plek waar nu de tenten staan. Het festival is een lustrumevenement voor studenten en medewerkers van de universiteit.

'Palestina wil dat we blijven'

De demonstrerende groeperingen hebben op Instagram al gemeld dat ze niet van plan zijn om mee te werken aan het verzoek. “De bestuurders willen dat we zondag weg zijn. Palestina wil dat we blijven”, schrijven ze bij een oproep aan volgers om zich aan te sluiten bij het kamp. “Voor [de bestuurders] is een festival belangrijker dan de vernietiging van campussen in Palestina.” Ze bieden het College van Bestuur wel een optie: als het universiteitsbestuur alle banden met Israël verbreekt, dan zullen de demonstranten vertrekken.

Dat verbreken lijkt het College van Bestuur echter niet van plan. De vijftien rectoren van Nederlandse universiteiten, waaronder Annelien Bredenoord van de EUR, hebben zaterdag in een open brief in Trouw verklaart dat ze de samenwerking met Israëlische instituties niet willen verbreken, tenzij de overheid hen daartoe dwingt (zoals bij Rusland gebeurde). “Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen.”

Consequenties onduidelijk

Wat de Erasmus Universiteit wél doet, is een speciale commissie naar onder andere de banden met Israëlische en Palestijnse instellingen laten kijken. Die Commissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden (CGS), onder voorzitterschap van Ruard Ganzevoort, is vrijdag van start gegaan. Ook is er woensdag een ‘open en respectvol’ gesprek geweest tussen het College van Bestuur en de demonstranten.

Het is nog onduidelijk wat de consequenties zijn als het ultimatum van Aboutaleb verloopt zonder dat de demonstranten vertrekken. De burgemeester heeft niets gezegd over mogelijk ingrijpen door de politie of gevolgen voor de vergunning van het HeartBeat Festival als er donderdag nog altijd een demonstratie op de Plaza staat.

Dag5 campus protest Palestina campus plaza kamp tenten closeup_4.6.2024_Feba Sukmana

Lees meer

Updates pro-Palestinaprotest: kampement moet wijken voor festival en gesprek met bestuur

De universiteit heeft de demonstranten van het pro-Palestinaprotest op de campus verzocht…

Nog geen reactie — begin de discussie!