Bron: youtu.be

Een uur voor de show oefenen presentatoren Tessa Hofland en David Boeren hun teksten. De huisband The Empa Nadas repeteert op de achtergrond. Het podium is klaar voor het grote feest. EM-beeldredacteur Esther Dijkstra is verantwoordelijk voor het decor en heeft daar ruim twintig lampen neergezet. Die heeft ze gehuurd van een vriendin. “Dus het is nu donker bij haar thuis”, grapt ze.

Zenuwachtig maar opgewonden

Inmiddels zijn de finalisten aangekomen en kletsen ze met elkaar in de foyer. “Ik ben wel nerveus maar ook opgewonden”, vertelt Mahika. Mohammed lijkt rustig. Hij prijst zijn medefinalisten: “Ze hebben mooie initiatieven opgezet, vooral Emma en Fleur met hun buddyprogramma na de schietpartij op het Erasmus MC hebben zeker een kans om te winnen.”

Meer dan tweeduizend stemmen

De finalisten gaan vervolgens naar de Theaterzaal van het Paviljoen, begeleid door ‘Desiderius Erasmus’ en student Richard die de Schotse doedelzak speelt.

Meer dan tweeduizend mensen hebben gestemd, vertelt Hofland bij de opening. “En stuk voor stuk vertellen ze dat jullie allemaal hen hebben geïnspireerd.” Na korte interviews met de finalisten en gedicht- en muziekoptredens kondigen de presentatoren de winnaar aan: Mohammed. De student die zich onvermoeibaar inzet voor zijn thuisland Palestina neemt de prijs gelaten in ontvangst: “Ik voel me schuldig, dat ik hier veilig ben. Het gaat mij niet om deze titel, ik doe het voor mijn volk.”

Nog geen reactie — begin de discussie!