Mensen kwamen bijeen voor de Food Plaza met beveiligers op standby. Twee studenten die eigenlijk op de campus waren om ‘te werken aan hun scriptie’ deden mee. Isabel Award Cherit, universitair hoofddocent bij Erasmus School of History, Culture and Communication, moedigde het publiek aan: “Laten we elkaar hoop blijven geven.”

walkout walk out Palestina protest campus Mei2024_1_Maya Barakova
Studenten en medewerkers verzamelden zich op het plein uit protest tegen het geweld in Gaza. Beeld door: Maya Barakova

Studenten en medewerkers riepen ‘From the river to the sea’ en klapten tegen politiegeweld. Vlak daarna begon de groep in een mars naar andere delen van de campus te lopen. Een aantal studenten droeg zelfgemaakte banners met Engelstalige teksten als ‘Cops off campus’, ‘They divested why won’t you’, en ‘Break the ties’.

Omstanders werden nieuwsgierig en keken toe. Eén van hen, een student die meekeek vanaf de Food Plaza, zei: “Ik zag het toen ik in Polak was en kwam hierheen om te zien wat er aan de hand was.”

“Dit soort walk-outs zijn een manier voor medewerkers van de universiteit om om te gaan met wat er gebeurt”, zegt Rogier van Reekum, universitair docent bij de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences.

walkout walk out Palestina protest campus Mei2024_3_Maya Barakova
Studenten en medewerkers liepen rond op de campus als onderdeel van de georganiseerde walk-out. Beeld door: Maya Barakova

De walk-out liep over het regenboogpad terwijl mensen ‘Cease fire now!’ riepen. Bezoekers die zich niet van te voren hadden aangemeld, zoals de cameraploeg van OPEN Rotterdam, werden gevraagd te stoppen met filmen en het terrein te verlaten. Een andere onbekende man met een camera werd gevraagd te stoppen. “We weten niet wie zij zijn, misschien is het undercover politie”,  zegt een medewerker van de ESHCC. “We willen niet dat bepaalde studenten het gezicht worden van dit protest en hen in de problemen brengen.” Na dertig minuten kon het publiek vertrekken.

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (7)

Lees meer

Solidariteitsprotest Palestina komt naar Woudestein, bestuur roept op tot voorkomen geweld

Met een mail aan alle medewerkers en studenten roept het College van Bestuur op om het…