Mopperend tegen mezelf (ja, ik heb met regelmaat een-op-een-gesprekken met mezelf, dat schijnt heel normaal te zijn): “Tjonge jonge jonge, wat een hondenweer!” Maar plots voelde ik een warm lichtstraaltje op mijn wang en ik keek op. Ineens maakte het chagrijn plaats voor een glimlach op mijn gezicht. “Zo, die is mooi!” Het was een hele boog die zich voor mij ontvouwde! Het leek alsof de wereld even stilstond om speciaal voor mij dit kleurrijke schouwspel tentoon te stellen op deze grijze maandagochtend.

Een regenboog vind ik een van de meest betoverende natuurverschijnselen. Je kunt de regenboog zien als een ‘simpel’ natuurkundig verschijnsel waarbij de lichtstralen van de zon gereflecteerd en gebroken worden via regendruppels. Maar de regenboog staat symbool voor zoveel meer. De regenboog staat voor vrouwelijkheid, de gladde boog is elegant, straalt een spectrum van kleuren uit van rood tot violet, en heeft een kalme en zachte uitstraling te midden van regen en soms zelf storm. De regenboog staat voor kracht, wanneer het een prachtig kleurenpalet in de grote grijze lucht laat verschijnen door middel van een paar zonnestralen. Tegelijker is de schoonheid van de regenboog vluchtig en kwetsbaar. De regenboog verschijnt plotseling op het moment dat waterdruppels het licht doen breken, maar als de specifieke combinatie van omstandigheden niet meer voldoet, verdwijnt het net zo snel als het verscheen. De tijdelijkheid maakt duidelijk hoe vergankelijk het leven is, en dat we daar als mensen eigenlijk niet zoveel invloed hebben.

Daarnaast is de regenboog ook een symbool van licht dat schijnt in duisternis, van kleur en vreugde te midden van somberheid. Een regenboog op maandagochtend laat mij zien dat er zelfs in moeilijke tijden lichtpuntjes zijn, als je er maar voor open staat om het te zien. De regenboog leert mij om de kleine wonderen in het dagelijkse leven te zien en te omarmen.

Met een hernieuwd perspectief vervolg ik mijn weg naar de campus. Mijn natte broek was niet alleen doorweekt door de koude regen, maar ook doordrenkt van de schoonheid van de natuur en de kracht van de zon. Het was een persoonlijke reminder dat zelfs op de donkergrijze maandagochtenden, er altijd iets prachtigs te vinden is als we er maar voor open staan om het te zien.

Hanan El Marroun column 1 – Levien Willemse_Pauline Wiersema

Lees meer

Leren doet pijn

Zelfs de meest doorgewinterde muzikant kan worstelen met een nieuwe melodie. Als…