Het bedrijf StudeerSnel, in 2013 opgericht door Delftse studenten, biedt wereldwijd zijn diensten aan, naar eigen zeggen aan 50 miljoen studenten. Op de site biedt het bedrijf duizenden collegeslides, aantekeningen, samenvattingen en uitwerkingen van opdrachten aan. Een deel van het aanbod is gratis, voor een ander deel moet je een abonnement afsluiten. Dat wordt echter gratis als je zelf ook een document doneert.
StudeerSnel zegt tegen de website Silicon Canals dat het niet toestaat dat auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals oude tentamens of boeken, wordt geüpload naar de website. Maar volgens de Erasmus Universiteit ligt het auteursrecht van studiehandleidingen, oefeningen en collegeslides van docenten ook bij de universiteit en mag dat dus niet geüpload worden. Daarom wil de universiteit dat StudeerSnel proactief auteursrechtelijke schendingen voorkomt.
Te ver
Volgens StudeerSnel gaat de eis om proactief tegen te houden te ver. “We halen nu binnen 24 uur materiaal offline als we horen dat het inbreuk maakt op het auteursrecht”, zegt CEO Reynald Fasciaux tegen Silicon Canals. Het auteursrecht op het materiaal van docenten noemt Fasciaux ‘ingewikkeld’, aangezien universiteiten en dus ook hun docenten grotendeels vanuit belastinggeld worden gefinancierd. Aantekeningen van studenten op basis van materiaal van docenten zijn volgens de CEO wel legaal.
Het verzoek van de EUR zou volgens hem betekenen dat StudeerSnel ‘al het materiaal moet filteren en blokkeren dat studenten van Erasmus uploaden’. Dat betekent mogelijk dat de website zal stoppen met het aanbieden van materiaal voor studenten van de Erasmus Universiteit.