Eerder werden zulke groepen al ontdekt in Groningen en Delft. De groepen en sluikreclame leveren verwarring en ergernis op onder studenten. Na vragen van EM aan het bedrijf zijn dinsdag de logo’s van de groepen geruisloos aangepast.

De appgroepen van het bedrijf ‘concurreren’ met gewone appgroepen voor opleidingen die opgezet zijn door studenten zelf. De commerciële groepen zijn opgericht door studenten die betaald worden of in dienst zijn van AthenaStudies. Voor medestudenten is dat onderscheid niet altijd duidelijk.

Geen toestemming

AthenaStudies (3)
Advertenties in de appgroepen met het logo van de Erasmus School of Law. Beeld door: Elmer Smaling

Een woordvoerder van de universiteit benadrukt dat de logo’s auteursrechtelijk beschermd zijn. “Door de EUR is geen toestemming verleend aan AthenaStudies voor dit gebruik. We onderzoeken welke juridische maatregelen we tegen dit gebruik en de groepsapps kunnen nemen.”

De appgroepen functioneren als overlegplek voor studenten, bijvoorbeeld om te praten over aankomende tentamens of opdrachten. Maar het bedrijf zet de groepen ook in om de eigen diensten te promoten. Zo appen studenten een advertentie voor het bedrijf, of vermeldt iemand dat er nog ‘enkele plekken’ beschikbaar zijn bij een cursus. Ook komt sluikreclame voor. Studenten zeggen dan bijvoorbeeld dat ze veel baat hebben gehad van een cursus, zonder dat duidelijk is dat zij betaald worden door AthenaStudies.

Weet je meer over de werkwijze van AthenaStudies? Of stoor jij je ook aan reclame van bedrijven in appgroepen of in e-mailmarketing aan studenten? Of werk je voor een van deze bedrijven en wil je (anoniem) vertellen over de manier van werken? Stuur een berichtje naar [email protected].

Ook in Canvas

Screenshot_20230216-142640
Het logo van de appgroepen is dinsdag veranderd.

Ook in andere appgroepen, die niet zijn opgericht door het bedrijf, delen studenten af en toe reclameboodschappen van AthenaStudies, tot ergernis van beheerders en tegen de reglementen van de appgroep. Op Canvas, de software waarin studenten hun studiemateriaal van de universiteit kunnen inzien, worden ook advertenties geplaatst door studenten in dienst is van het bedrijf. De universiteit overweegt ook hier juridische maatregelen tegen.

AthenaStudies is een bedrijf dat bijlessen aanbiedt aan studenten en samenvattingen van vakken verkoopt. Voor bijvoorbeeld een stoomtraining voor het vak Bestuursrecht van 10 uur vraagt het 109 euro. Het bedrijf is bij bijna alle faculteiten actief. EM ontdekte alleen groepen voor studenten van de Erasmus School of Law. Het bedrijf reageert niet op vragen van EM of er nog meer groepen actief zijn en waarom het logo’s van de universiteit gebruikt.

Lees 4 reacties