Vorige week opperde de Europese Commissie om Britse en Europese jongeren meer mogelijkheden te geven om in elkaars landen te werken en studeren. Ze zouden dan, onder voorwaarden, een vierjarig visum krijgen.

Ook zouden de collegegelden wederzijds weer omlaag kunnen. EU-burgers betalen in principe hetzelfde collegegeld als de inwoners van het land waar ze naartoe gaan: Duitsers betalen hier hetzelfde als Nederlanders en omgekeerd. Dat zou dan ook weer voor het Verenigd Koninkrijk gaan gelden.

'Doorbraak'

Onder meer de Britse krant The Guardian noemde het een enorme concessie van de Europese Unie en sprak van een doorbraak. Maar het gaat niet door. De conservatieve Britse regering verwerpt het plan en ook oppositiepartij Labour ziet er niets in.

Het zou niet bij de Brexit passen, is hun overtuiging. Dit Europese voorstel zou te veel doen denken aan het vrije verkeer van burgers binnen de Europese Unie, waar de Brexit nu juist mee afrekende.

Naar verluidt zou het VK liever met afzonderlijke landen afspraken maken dan met de hele Europese Unie. Dat zouden buurlanden als Frankrijk en Nederland zijn. Vooralsnog houden de Europese lidstaten de rijen gesloten: het is alles of niets.

Erasmus+

De Britten doen overigens ook niet meer mee aan het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+, waarmee studenten een poosje in het buitenland kunnen studeren. Wel hebben ze een eigen uitwisselingsprogramma opgezet.

Het voorstel van de Europese Commissie paste in een reeks onderhandelingen die de scherpe kantjes van de Brexit moeten afvijlen. Het VK gaat bijvoorbeeld weer deelnemen aan het onderzoeksprogramma Horizon Europe.

em-brexit parachutte

Lees meer

Brexit: half zoveel EU-studenten naar Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal nieuwe studenten uit Europese landen gehalveerd.…