Het schoonhouden van een voorraadkast lijkt een universele strijd in Mandeville. Het gebouw op campus Woudestein is toegankelijk voor veel medewerkers en studenten en sommigen van hen hebben zich iets aangetrokken van de staat van de pantry’s. “Elke dag is het aanrecht zo vies”, zegt personeelslid Patricia. Zij is een van de medewerkers van Mandeville die gefrustreerd is over de rommeligheid van de pantry op de werkplek, die overloopt van de vieze kopjes.
De oorzaak van het probleem
Patricia denkt dat de oorzaak van de rommel in de pantry op de negentiende verdieping voortkomt uit de luiheid van studenten of werknemers, die zelfs liever hun vuile kopjes tussen de schone vaat zetten dan de vaatwasser uit te ruimen. “Het lijkt wel of ze nog nooit gehoord hebben van zelf afwassen”, zegt ze.
Drie verdiepingen lager komt het probleem van mensen die de afwas laten staan, waardoor het schoonmaken van de pantry steeds aan dezelfde mensen wordt overgelaten, zeggen medewerkers daar. Een van hen, Manuela, schrijft: “Ik vind het jammer dat het altijd op dezelfde mensen aankomt, waaronder ikzelf, die de vaatwasser vullen en legen en het aanrecht schoonmaken.” Collega Karin lijkt die mening te delen. “Gelukkig hebben we meerdere collega’s die er geen probleem mee hebben om alle rommel op te ruimen, maar zo hoort het natuurlijk niet.”
Kabouters
Patricia denkt dat werknemers zo slordig zijn omdat ze verwachten dat iemand na hen opruimt. “Ze denken dat er kabouters rondlopen die het opruimen”, zegt ze. Bovendien lijkt het erop dat de kabouters de vieze kopjes daar ook neerzetten. “Ja, kabouters. Want niemand schijnt te weten wie zijn vuile vaat onbeheerd op het aanrecht heeft laten staan, dus dat moeten ook wel kabouters zijn”, zegt Karin.
Volgens Karin lijkt het onlangs ingevoerde verbod op wegwerpbekers nog meer problemen toe te voegen aan het pantryprobleem op de werkplek. “Sinds het verbod is het eigenlijk alleen maar een grotere puinhoop geworden.”
Briefjes achterlaten
Er lijkt echter een oplossing te worden gevonden in de keuken op de negentiende verdieping. Patricia: “Nadat we vorige week foto’s van de rommelige keuken hebben opgehangen, is iedereen nu de keuken aan het schoonmaken.” Hetzelfde kan niet gezegd worden van de situatie op de zestiende verdieping. “Ondanks allerlei briefjes, mailtjes en opmerkingen tijdens vergaderingen, staat de vuile vaat nog steeds op het aanrecht en is de vaatwasser niet ingeladen en aangezet.”
Een schone campus
Sommige respondenten wijzen erop dat de rommelige staat van de koffiestations opgelost kan worden door betere arbeidsomstandigheden voor de schoonmakers. “Laat schoonmakers vaker plekken zoals koffiemachines bezoeken”, zegt een anonieme reaguurder. Een ander stelt voor om schoonmakers ‘een fatsoenlijk loon’ te geven. Meer automaten op vaak bezochte plaatsen, zoals Theil, is een andere voorgestelde oplossing.
Wat betreft het schoonhouden van de pantry deelde een werknemer een gedicht: “Passief aggresief, doe niet zo obsessief. Handjes uit je mouwen, anders niet zo mauwen. Niet lullen maar poetsen!”
Bij de introductie van de pantry jaren geleden werd het meteen duideijk dat een groot deel van de medewerkers opruimen vooral een taak van andere vond. Ik heb vaak meegemaakt dat ik in de pantry koffie aan het tappen was en dat iemand binnen kwam zijn beker op het aanrecht neerzette, i.p.v. in de vaatwaser, en wegliep. Ook het aan zetten of leegghalen van de vaatwaaser werd door maar een handjevol mensen gedaan. De rest voelde zich daar blijkbaar te goed voor. En dan hebben we het nog niet over de koelkast waarin nieuwe levensvormen ontwikkelde omdat niemand zich geroepen voelde om die ook schoon te houden.
Reageren niet meer mogelijk.