Samen met medebestuurslid stond STUUR-voorzitter Jasper Schut woensdagmiddag 3 april in het Theilgebouw met een spandoek. Op het spandoek stond een grafiek over de stijging van de levenskosten van studenten tegenover de verlaging van de basisbeurs. De bond is niet tevreden met de huidige basisbeurs en wilde er aandacht voor vragen.

“Maar binnen tien minuten kwamen de beveiligers al op ons af”, vertelt Schut. Ze werden vriendelijk verzocht om het gebouw te verlaten. “Anders gingen ze de politie bellen. We wilden er geen heisa van maken, dus we verlieten braaf het gebouw”, zegt hij.

Aanvraag afgewezen

Volgens een woordvoerder van de universiteit had STUUR een aanvraag ingediend, maar die was afgewezen. “Voor dit soort bijeenkomsten moet er een officiële standplek worden geboekt. De aanvraag hiervoor kan alleen worden ingediend door een interne organisatie vanuit de EUR”, vertelt de woordvoerder . Als externe organisatie voldoet STUUR dus niet aan de eisen.

De EUR heeft vervolgens de suggestie gedaan om het protest net buiten het campusterrein te organiseren. “Daar zouden ze veel bereik hebben gehad, zowel van Erasmus- als Hogeschoolstudenten”, zegt de woordvoerder.

Schut wist dat de aanvraag  afgewezen was. Volgens hem doelt de universiteit op toestemming voor bijeenkomsten of evenementen en niet voor protest. “Ik had begrepen dat je geen toestemming nodig hebt voor een protest. We hadden een aanvraag ingediend om te informeren dat we een actie gingen voeren”, vertelt hij. Hij besloot na de afwijzing alsnog te gaan protesteren. “We wilden gaan kijken of het toch lukt. Helaas was het niet het geval.”

Lees meer

Beveiligers beëindigen wake voor vermoorde Palestijnse journalist, regels onduidelijk

Een wake voor de vermoorde Palestijnse journalist Shireen Abu Aqleh is vorige week…