Bron: youtu.be

Roken is sinds 2020 volledig verboden op het terrein van onderwijsinstellingen. Dat betekende dat de rookzones op de campus werden afgeschaft. Het roken stopte echter niet, en door het ontbreken van speciale zones wordt er nu vooral vlak naast de ingangen van de gebouwen gerookt. Bij enkele andere universiteiten leidde het vele roken al tot boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar dat is de EUR tot nu toe bespaard gebleven.

Rokende studenten vertellen desgevraagd dat ze door beveiligers regelmatig worden aangesproken, maar dat leidt nooit tot sancties. Daar hebben de beveiligers ook geen mogelijkheden toe, bevestigt een persvoorlichter van de universiteit. Eén rokende student vertelt dat een beveiliger haar studentnummer opschreef, maar dat was vooral symbolisch: hij gooide het papiertje na een paar meter alweer in de prullenbak. Vaak gaan de studenten na een waarschuwing een paar meter verderop door met roken en worden daar met rust gelaten, blijkt uit een rondvraag van EM.

Eigen verantwoordelijkheid

‘Op een academische instelling als de onze mag verwacht worden dat je als student of medewerker je verantwoordelijkheid neemt’

Collegelid Ellen van Schoten

In april vorig jaar vroeg de Universiteitsraad het College van Bestuur om strengere handhaving. Dat is echter tot nu toe niet gebeurd, bevestigt een persvoorlichter. Wel probeert het universiteitsbestuur op andere manieren het roken te ontmoedigen. Zo komt dit collegejaar acht keer het bedrijf Peukenzee naar de campus, dat samen met vrijwilligers peuken gaat rapen en ‘op een positieve manier’ het gesprek aanknoopt met rokers. Ook werd er een berg peuken in een glazen draaideur gelegd, zijn er berichten op digitale schermen en koffieautomaten, en staan er verbodsborden bij sommige gebouwen.

Ellen van Schoten is als vicevoorzitter van het College van Bestuur verantwoordelijk voor het campusbeleid. Zij hoopt vooral dat studenten en medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. “We doen als EUR ons uiterste best om de rookvrije campus ook daadwerkelijk realiteit te laten worden. Dat kunnen we alleen samen. Dat roken ongezond is voor jezelf en anderen hoef ik niet te vertellen, en dat alle rondslingerende sigarettenpeuken ontzettend vervuilend zijn evenmin. Op een academische instelling als de onze mag verwacht worden dat je als student of medewerker je verantwoordelijkheid neemt. Laten we het daarom normaal vinden om elkaar hierop aan te spreken: roken is verboden binnen de blauwe lijnen van de campus, en daarbuiten gooi je peuken in ieder geval zelf weg.”

‘Handhaven lukt niet’

Enkele universiteiten, zoals Utrecht en Amsterdam, hebben inmiddels boetes gekregen voor de overtredingen. Handhaven lukt niet, zeggen ze. De Uva en de HvA zijn daarom per 1 januari zelfs helemaal gestopt met handhaven. Dat zou namelijk 2 miljoen euro per jaar kosten, terwijl de boetes enkele duizenden euro’s bedragen. De instellingen vechten hun boetes aan bij de rechter.

Rookverbod campus sigaret roken_Peer van Tetterode

Lees meer

Universiteitsraad wil strengere handhaving rookverbod op campus

Drie studenten staan voor de ingang van het Theilgebouw te roken. Dat is niet toegestaan,…

Lees 2 reacties