De Erasmus Universiteit heeft altijd een bruisende groep liefhebbers van muziek en podiumkunsten onder haar studenten gehad, zoals te zien is aan het grote aantal studenten dat met muziekkoffers over de campus loopt. Daarom vinden de bestuursleden van twee culturele verenigingen, de Erasmus Music Association (EMA) en WILDe, een internationale studententheaterclub, het verrassend dat er nog steeds geen geschikte repetitieruimtes voor studenten op de campus zijn. Bij elke repetitie zijn de verenigingen en hun leden op zoek naar een ruimte, maar de meeste beschikbare opties blijken ongeschikt.

Problemen met docenten

In tegenstelling tot andere universiteiten heeft de EUR geen repetitieruimtes die geschikt zijn om door meerdere muzikanten tegelijk gebruikt te worden. In het Theilgebouw is weliswaar een kleine ruimte te vinden met een piano, maar EMA-voorzitter Frits van Schendel legt uit waarom deze optie veelzijdigheid en functionaliteit mist: “Je kunt de ruimte huren via een abonnement, maar als je te hard speelt loop je het risico in de problemen te komen met docenten die naast de ruimte lesgeven.”

Als je met een ander instrument of een band wil repeteren, is de ruimte ongeschikt. “Studentenmuzikanten verkiezen vaak de loopbrug van de campus als geïmproviseerde repetitieruimte, of ze struinen gewoon de campus af op zoek naar andere lege ruimtes”, zegt Van Schendel. “De huur van geschiktere ruimtes op de campus kan op de lange termijn oplopen tot 300 euro per maand, wat niet betaalbaar is voor EMA.”

Theatervereniging WILDe is volgens voorzitter Amina Knam regelmatig tegen soortgelijke problemen aangelopen. “We boeken meestal klaslokalen in Langeveld of Polak voor onze repetities, omdat die gratis te reserveren zijn. Maar ze zijn niet ontworpen als theaterzalen.” Dat betekent dat er geen geluidsisolatie is en niet genoeg ruimte om decorstukken en rekwisieten goed op te stellen, waardoor acteurs geen goed gevoel voor het toneel krijgen. “Een ander nadeel van deze ruimtes is dat ze vaak volledig omgeven zijn door glas, wat betekent dat iedereen die langsloopt er gewoon in kan kijken, wat erg afleidend is en ongemakkelijk kan zijn voor de acteurs.”

Repetitieruimtes als prioriteit

Zowel WILDe, dat negen jaar geleden werd opgericht, als EMA, twee jaar oud, zitten nog in het proces om officieel door de EUR erkend te worden als studentenvereniging. Zodra ze erkend zijn, denken ze dat het realiseren van repetitieruimtes op de campus een grotere kans van slagen heeft. “Het is toch verbazingwekkend dat de universiteit nog nooit een repetitieruimte op de campus heeft overwogen”, zegt Van Schendel, ook niet los van de oprichting van EMA. “Het lijkt me dat we niet de eerste mensen zijn die hier muziek maken. We zouden er niet om hoeven te vragen, vooral omdat de universiteit cultuur op de campus stimuleert. Het zou een no brainer moeten zijn.”

EMA Events Manager Ria Rochelle D’Abreo benadrukt het belang van een geschikte oefenruimte voor muzikanten op de campus: “Veel studenten kunnen thuis niet oefenen vanwege huisgenoten en andere beperkingen. Een repetitieruimte zou voor iedereen op de universiteit beschikbaar zijn.” WILDe-voorzitter Knam voegt eraan toe dat het idee om een repetitieruimte te delen met EMA en WILDe ‘zeker een mogelijkheid zou zijn’.

Het universiteitsbestuur is om commentaar gevraagd, maar kon niet voor publicatie reageren.

Theatergroep Wilde Roomservice festival

Lees meer

Oefenruimtes vinden voor culturele verenigingen geen koud kunstje

Ondanks inspanningen van de Universiteitsraad, SG Erasmus en dienstenmanagement is er nog…