Wieneke Gunneweg_3_9.2023
Wieneke Gunneweg is hoofdredacteur van EM. Beeld door: Aysha Gasanova

EM werkt al sinds mensenheugenis met studenten op de redactie. Zoals bijna al onze collega’s bij universiteits- en hogeschoolmedia trouwens. Sterker, ik ben zelf ooit begonnen als student bij een universiteitskrant (en kijk waar ik nu ben!).

Maar om dat nu van de daken te schreeuwen? Tot een hoogleraar laatst aan me vroeg: “Hoeveel studenten werken er eigenlijk voor jullie?” Ik ging rekenen en zei dat we ieder jaar ongeveer dertig kerstpakketjes maken, dus ja, dertig. “Zo”, zei hij, “dat is meer dan sommige masters. Misschien moet je dat ‘ns wat meer voor het voetlicht brengen.”

Dus daar gaan we.

Voor de vaste redactie zijn studenten een onlosmakelijk onderdeel van onze manier van werken. Ze helpen ons met hand- en spandiensten op de redactie, schrijven verhalen, maken video’s, illustraties en foto’s. Maar eerst en vooral zijn onze studentmedewerkers onze ogen en oren binnen de universiteit, op de campus en in het studentenleven.

Zij zitten in de collegebanken en beleven het onderwijs, zij zoeken een kamer en ervaren hoe moeilijk dat is en zij leven het leven waar wij over publiceren.

Dat betekent dat we ook wat van ze vragen als ze zich melden als freelancer voor EM. Journalistieke ervaring is geen must, om die op te doen komen ze juist bij ons. Maar een journalistieke attitude is wel onmisbaar en proberen we ook bij te brengen: welke actuele kwesties raken studenten, wat is er voorgevallen bij de studie- of sportvereniging wat een bericht waard is en hoe maak je daar een goede journalistieke productie in woord of beeld van?

groep studentfreelancers crash course
Een groep studentmedewerkers tijdens een van de crash courses van EM. Beeld door: Elmer Smaling

Op de opleiding journalistiek leer je dat het nieuws op straat ligt, en dat is ook zo. Op de campus in dit geval. Het was dan ook fantastisch om te zien wat de studenten vorige week bedachten tijdens de crash course journalism die de redactie geregeld aan ze geeft. Deze keer ging de training over het genereren van goede journalistieke ideeën. Van kwesties rond huisvesting, een trend in het uitgaansleven en problemen rond studieplekken, de studenten kwamen met van alles.

En nu is een idee nog niet meteen een goed journalistiek idee, maar daar zijn wij als redactie dan weer voor. We leren ze kritisch naar hun idee kijken, het aanscherpen en bedenken welke vragen je aan wie moet stellen om er een journalistiek verhaal van te maken. Iets waar ze in hun studie ook nog wat aan hebben.

Kortom: studenten horen bij de redactie als zout op een eitje. Elk hogeronderwijsmedium heeft wel z’n paradepaardjes aan de Nederlandse journalistiek afgeleverd, ook EM. Oud-studentmedewerkers zijn inmiddels terug te vinden op de burelen van landelijke en regionale media als verslaggever of columnist. Maar velen vervolgen ook de lijn van hun studie en worden arts, communicatiemedewerker, ambtenaar of gaan het bedrijfsleven in, ook prima.

Wij zijn er trots op, dat EM niet alleen nieuws en achtergronden brengt voor studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit, maar dat we voor tientallen studenten hun horizon hebben verbreed.

Wieneke Gunneweg_2_9.2023

Lees meer

Bij EM gebeurt niks zonder nadenken

2023. Het was niet rustig in de wereld, en hoewel EM een lokaal medium is dat in de…