Bron: youtube.com

Kapotgeslagen muizen, bekraste tafels, het informatiebord dat niet meer te repareren is, vernielde stoelen, graffiti in de toiletten, in het Mindfulnest is geprobeerd de iPad eruit te slopen. Het is voor Wim Vuijk, teamleider bij de frontdesk van de UB, iedere ochtend weer afwachten wat hij zal aantreffen. Sinds oktober nemen de meldingen van vernielingen toe. “Het is een patroon”, ziet Vuijk.

Filmpje van omduwen kerstboom

“De ‘topper’ in alles is het omduwen van de drie meter hoge kerstboom”, zegt Jones. Ze kan nog steeds niet geloven dat iemand dat begin december deed. De schade is 1300 euro. De boom zou volgens het verhuurbedrijf te beschadigd zijn om nog te gebruiken. “Een ongelukje, dachten we eerst. Tot een studentmedewerker diezelfde dag een filmpje doorgestuurd kreeg in een appgroep. Daarop lijkt het toch expres te zijn.” In het korte fragment is de tekst ‘hahahah lekker huib’ te zien en op de achtergrond de universiteitsbieb en de kerstboom.

Vanwege de schade en schok is besloten om aangifte te doen. Het omduwen had ook nog eens heel slecht kunnen aflopen. “Je ziet dat iemand komt aanlopen. Was diegene een paar seconden eerder geweest dan was de boom op haar gevallen”, zegt Vuijk verwijzend naar het filmpje.

Veilige omgeving

’s Avonds vinden de meeste vernielingen plaats. Bij de UB hopen ze dat studenten zich dan nog steeds prettig voelen. De bieb is open van ’s ochtends vroeg tot middernacht, en was ook open tussen kerst en 1 januari, wanneer de rest van de universiteit wel dicht is. Wie zich niet veilig voelt, of wie iets gezien heeft van de vernielingen mag zich melden.

“We willen laten zien dat we ermee bezig zijn. Ik ga er vanuit dat we de daders, ook die van de kerstboom, niet achterhalen”, vertelt Jones. “We doen zo ons best om hier een fijne sfeer te creëren. Dat dit gebeurt, is zo jammer. Wie doet zoiets? Dit zijn we bij de bieb niet gewend.” Zou het een weddenschap zijn, vragen de medewerkers zich af? “Als je zo stoer bent om het om te duwen, wees dan ook zo stoer om je te melden”, sluit Vuijk af.

Of er dit jaar weer een kerstboom komt, is nog de vraag. De meningen onder de medewerkers zijn verdeeld.

Lees 5 reacties