“In de bibliotheek staat ineens deze vreemd gevormde box, die ik nog nooit eerder heb gezien”, zegt Mikail Döner (23), student International Bachelor Economics and Business Economics aan de EUR. Hij doelt op de witte, achthoekige cabine die sinds november in de hoek naast de ingang van de universiteitsbibliotheek staat. “Ik wil weten wat het is.”

‘Mindfulnest’, staat er in zwarte letters op de deur. Wanneer Mikail de kleine ruimte binnenstapt en de deur sluit, krijgt hij eerst een ‘vreemd gevoel’. “In de cabine word je geïsoleerd van de wereld, je hoort niets meer van de bibliotheek.” In de kleine ruimte staat een zacht loungebankje, de gekleurde lichten zijn gedimd. Er hangt een lichtzoete bloemengeur. En in de muur zit een tablet met daarop twee keuzes: begeleide of onbegeleide meditatie.

In balans blijven

“Het is vooral een plek waar je een moment voor jezelf kan nemen”, vertelt Pim van den Bos (28), bedenker van het Mindfulnest. Tijdens zijn opleiding rechten in Amsterdam miste hij zo’n plek op de universiteit. “Ik had een drukke studie, baan en mijn vriendin was terminaal ziek. Mediteren hielp mij om in balans te blijven, maar ik was altijd genoodzaakt om terug naar huis te gaan.”

video-how hard can it be-still

Lees meer

Hoe moeilijk kan het zijn? De geest tot rust brengen met yoga en meditatie

Onder de leiding van instructeur Harvinder Chahal doen in totaal vijftien studenten mee…

Hoewel Pim al in 2018 het idee in zijn hoofd had, wilde hij eerst zijn master afronden. “Maar toen gebeurde het ergste: mijn vriendin overleed”, vertelt hij. “Zij zei altijd dat ik er gewoon mee moest beginnen. Nadat ik wat was opgekrabbeld, heb ik dat gedaan.”

Pilot

Inmiddels wordt het Mindfulnest verhuurd aan zeven universiteiten. Op dit moment verdient Pim er geen geld aan, maar dat is op de lange termijn wel de bedoeling. Nu wordt er een pilot gedaan met het Mindfulnest, in maart vindt er een evaluatie plaats met de UB. Dan wordt bepaald of de cabine er langer zal blijven staan.

Het gaat nu in ieder geval goed met het Mindfulnest in de UB, blijkt uit gegevens die verzameld worden via de tablet. In november en december is de cabine bijna tweeduizend keer gebruikt en gaf bijna 90 procent van de gebruikers aan zich beter te voelen na een sessie.

Een andere wereld

Zo ook bestuurskundestudent Bilal Adas (23). Het Mindfulnest voelt als ‘een andere wereld’ waar je ‘uit de drukte stapt’, zegt hij nadat hij uit de ruimte komt. Hij volgde een begeleide focusmeditatie. “Ik weet nog niet of dit heel veel invloed heeft als ik zo ga studeren, maar ik merk wel dat ik rustiger ben.”

Een tweede sessie zit er voor Bilal wel in. Maar dan zal hij een onbegeleide meditatie volgen. “Ik vond dat er erg veel gesproken werd. Dat stemmetje werd me te veel, ik geniet vooral van de muziek en de lichten.”

Voor student Mikail was het ‘vreemd gevormde’ Mindfulnest een aangename verrassing. “Het haalt de stress weg, het maakt me gelukkiger”, zegt hij nadat hij een onbegeleide meditatie met oceaangeluiden gedaan heeft. “En het geluid deed me denken aan mijn thuis Antalya in Turkije.”