Het gevoel van dankbaarheid komt bij mij met regelmaat om de hoek kijken. Het is als een zonnestraal die door de grijze wolken breekt, zelfs op de donkerste dagen van het jaar. Een zonnestraal die warmte en het gevoel van vervulling met zich mee brengt en zo mijn leven een stuk lichter maakt.

In de hectiek van de dag met de alledaagse beslommeringen, zoals onhandige deadlines, een hoge werkdruk, te laat komen voor een belangrijke afspraak, of een laptop die crasht, ben je je misschien niet altijd bewust van de vele dagelijkse zegeningen die er kunnen zijn. Of het nu gaat om grote dingen zoals vrijheid, veiligheid, een dak boven je hoofd, liefdevolle steun van vrienden en familie, een goede gezondheid, die leuke baan waarmee je ook nog eens geld verdient, de geïnteresseerde studenten in de collegezaal, de impact die je met je onderzoek maakt, a good hair day (met eigenwijze krullen is dat een groot ding!) of de kleine gelukgevers zoals wakker worden voordat de wekker gaat, die vaste cappuccino om tien uur, de glimlach van de buschauffeur, of meezingen met je lievelingsliedje op de radio; er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dankbaarheid zowel korte als middellange termijneffecten heeft. Dankbaarheid is niet alleen een prettig gevoel, maar het ondersteunt de lichamelijke en geestelijke gezondheid op een positieve manier. Ook het uiten van dankbaarheid kan bijdragen aan meer levenstevredenheid, een hogere kwaliteit van leven en veerkracht in moeilijke tijden.

In mijn reflectie op het komende jaar, bedenk ik dat het leven niet te plannen is. Dat het – net zoals in 2023 – onvermijdelijk is dat er onverwachte tegenslagen, uitdagingen en successen zullen komen. Met een flinke schep dankbaarheid, omarm ik alles wat er op mijn pad komt. Op naar een verrassend 2024!

Hanan El Marroun column 3 – Levien Willemse_Pauline Wiersema

Read more

Stilte over mensenrechten is onjuist

Columnist Hanan El Marroun vraagt zich af of de Erasmus Universiteit niet een duidelijk…