In de Keuzegids, die toekomstige studenten helpt een studiekeuze te maken, krijgen verschillende opleidingen van de Erasmus Universiteit een slechte beoordeling. 8 van de 22 beoordeelde opleidingen zitten onder het landelijke gemiddelde, en vier van die opleidingen scoren het laagst ten opzichte van vergelijkbare opleidingen bij andere universiteiten. Alleen de bachelor Geneeskunde aan het EMC en de joint degree Klinische technologie, die in samenwerking met de Universiteit Leiden en de TU Delft wordt gegeven, behoren volgens de gids tot de topopleidingen van Nederland.

In de Keuzegids worden studies beoordeeld op verschillende factoren. Er wordt gekeken naar het aantal studenten dat doorstroomt naar jaar twee en het aantal studenten dat na vier jaar de bachelor haalt. Daarnaast telt de beoordeling van studenten mee. Die beoordeling komt uit de Nationale Studenten Enquête, waarin studenten jaarlijks hun mening geven over hun studie. De Keuzegids kijkt naar de meningen van studenten over hun opleiding wat betreft inhoud, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en sfeer. Die oordelen worden vergeleken met het landelijke gemiddelde van alle bachelorstudies. Uit de verschillende factoren volgt een puntenaantal tussen 0 en 100. De gemiddelde score van Nederlandse studies is 60 punten en bij 75 punten wordt de studie een topopleiding genoemd.

Positieve uitschieters

Klinische technologie krijgt met 80 punten de hoogste beoordeling van alle bachelors aan de Erasmus Universiteit, die daarmee op plek één staat in de beoordeling van deze studie. De opleiding scoort erg goed op het aantal studenten dat na vier jaar een diploma heeft en ook bijvoorbeeld de docenten en de sfeer aan de opleiding worden hoog gewaardeerd. De bachelor wordt in samenwerking met de Universiteit Leiden en de TU Delft gegeven.

Geneeskunde (75 punten) krijgt net als Klinische technologie het predicaat topopleiding. Toch staat de studie aan het Erasmus Medisch Centrum niet hoog in de ranglijst, maar op plek zes van de acht. De geneeskundestudies in Nederland scoren dus allemaal erg hoog, maar studenten aan het EMC beoordelen de kwaliteit van toetsing ondergemiddeld.

Liberal Arts and Sciences, de studie van het Erasmus University College, is een vergelijkbaar geval. Met 71 punten doet de studie het goed, toch staat het EUC op plek tien van de elf University Colleges in Nederland. Ook hier zijn studenten kritisch over toetsing.

De studie Geschiedenis scoort met 68 punten in absolute zin wat lager, maar doet het vergeleken met andere universiteiten goed en staat op plek twee van de zeven. Bij Geschiedenis hebben bovengemiddeld veel studenten na vier jaar een diploma en zijn de studenten te spreken over de docenten en de sfeer op de opleiding.

ESSB, ESE en ESL presteren slecht

Onderaan staan de studies Rechten en Bestuurskunde, die beide 43 punten halen. Rechtenstudenten aan de Erasmus Universiteit hebben in vergelijking met andere studies een lagere kans om na vier jaar een diploma te behalen. Het dieptepunt van de Erasmus Universiteit is Fiscaal recht. Die studie behaalt maar 38 punten. Studenten Fiscaal recht vinden de inhoud, toetsing en de sfeer binnen de studie slecht.

De rechtenbachelor aan de EUR krijgt al langer slechte beoordelingen van de Keuzegids, zo was Rechtsgeleerdheid de laagst beoordeelde studie in de gids van 2020. Vergeleken met toen gaat het een stuk beter: in 2020 haalde de studie 22 punten, nu met 43 punten bijna het dubbele. Het contrast is groot met bijvoorbeeld de master Arbeidsrecht, die als één van dertien masters in Nederland het keurmerk ‘excellent’ krijgt in de Master Keuzegids.

Ook de studies van de ESSB doen het slecht. De Erasmus Universiteit staat bij de studies Pedagogische wetenschappen (49 punten), Psychologie (54 punten) en Bestuurskunde (43 punten) helemaal onderaan. Bij zowel Pedagogische wetenschappen als Psychologie zijn studenten niet te spreken over de inhoud van de studie, docenten en toetsing. Studenten Bestuurskunde aan de EUR beoordelen hun studie op die drie aspecten nog lager.

De economische studies van de Erasmus Universiteit komen ook niet goed uit de vergelijking. Economie (50 punten), Fiscale economie (51 punten) en Econometrie (53 punten) scoren allemaal ondergemiddeld. Economie staat daarmee op plek negen van de tien in het land. Fiscale economie staat tweede van de twee en Econometrie vijfde van de zes. Bij alle drie de studies wordt de sfeer op de opleiding ondergemiddeld gewaardeerd.

Lees 3 reacties