20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (1)
Beeld door: Wouter Holleman

Een groep studenten en medewerkers komt rond 12.00 uur samen voor een teachin, een protest in de vorm van een college over Palestina. Nadat de groep zich verzamelt bij de Foodplaza, wordt deze in tweeën gesplitst. De twee groepen lopen via verschillende routes naar het Sandersgebouw. Een van de groepen gaat naar binnen via de nooduitgang.

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (2)
Beeld door: Wouter Holleman

Als de studenten via de nooduitgang naar binnen gaan grijpt de beveiliging in. Een van de studenten wordt bij zijn kraag gegrepen. De meesten zijn dan al binnen. “Laat maar, ze zijn al binnen,” zegt een beveiliger. “Ga maar weer je spelletje doen.” Daarna blijft het rustig. De organisatie van de teach-in schrijft een aantal huisregels voor. Zo wordt deelnemers gevraagd respectvol met elkaar en de locatie om te gaan, en niet zonder toestemming foto’s van elkaar te verspreiden. Praten met de politie en met Powned mag ook niet.

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (5)
Beeld door: Wouter Holleman

In de hal van het Sandersgebouw worden Palestijnse vlaggen gehangen. Ook een keffiyeh, een traditioneel Palestijns kledingstuk en symbool van de Palestijnse weerstand, wordt over een hek gedrapeerd. Meerdere studenten dragen een keffiyeh of hebben Palestijnse vlaggen bij.

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (8)
Beeld door: Wouter Holleman

Verschillende sprekers geven colleges over Palestina, de onderdrukking van Palestijnen en het huidige conflict. De eerste spreker (op de foto) vertelt dat ze haar tijd buiten Palestina in oorlogen telt en dat ze nu vijf oorlogen, oftewel twaalf jaar, buiten Palestina woont. Tijdens de teach-in worden meermaals leuzen gescandeerd, zoals: ‘From the river to the sea, Palestine will be free’.

De coalitie eist onder andere dat de universiteit oorlogsmisdaden van Israël veroordeelt en de banden met Israëlische universiteiten breekt, een academische boycot. Woordvoerder Pjotr vertelt dat er niet over deze eisen wordt onderhandeld. “Er vindt een genocide plaats. Een halve maatregel is een halve genocide en dat is niet acceptabel.” Hij legt uit dat deze maatregelen ook werden genomen toen Rusland Oekraïne binnen viel. “Het eerste wat er gebeurde was het verbreken van banden met Russische universiteiten. Toen was er een steunbetuiging voor Oekraïne, wij willen er één voor Palestina.”

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (6)
Beeld door: Wouter Holleman

De beveiliging is gedurende de teach-in aanwezig. Bij de ingang van het Sandersgebouw worden mensen alleen toegelaten op vertoon van een studenten- of medewerkerskaart. Een aantal geïnteresseerden van buiten de universiteit mag niet naar binnen.

TeachIn_audience_PanelPresentation_241023_Tyna Le

Lees meer

‘Het is oké om je ongemakkelijk te voelen als je praat over gruwelijke gebeurtenissen’

Dinsdag organiseerde universitair hoofddocent Jeff Handmaker samen met enkele collega's…

Lees 4 reacties