Collegevoorzitter Ed Brinksma greep de opening traditiegetrouw aan om een boodschap richting Den Haag te sturen. In zijn speech noemde hij de plannen van onderwijsminister Dijkgraaf om de Nederlandse taal in het academisch onderwijs weer voorrang te geven een ‘doorgeschoten wetsontwerp’ dat niet gaat helpen.

Sterker, zo meent Brinksma, het voorstel schrikt mensen af om in Nederland te komen studeren en werken en dat heeft gevolgen voor de kwaliteit en de reputatie van de Nederlandse universiteiten. En dat in tijden van tekorten op de arbeidsmarkt. “Engels is, wat vroeger Latijn was, de taal van de wetenschap en dus ook van het onderwijs. Dit brengt bij uitstek de beste geesten bij elkaar.”

Teleurstelling

Brinksma bracht in herinnering dat de universiteiten al in 2017 hebben gevraagd om ‘instrumenten’ om de toestroom van internationale studenten in goede banen te leiden, en stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken dat de plannen van Dijkgraaf vooral op de taal in het onderwijs zijn gericht.

Banden fossiele industrie

Verder meldde Brinksma dat de universiteit ‘zeer binnenkort’ met de langverwachte lijst komt van samenwerkingen met partijen uit de fossiele industrie. OccupyEUR vroeg tijdens de verschillende bezettingen vorig jaar om helderheid over samenwerking tussen de universiteit en partijen uit de fossiele industrie, en eiste dat deze banden worden verbroken. “Ik kan vast verklappen dat het geen lange lijst is”, voegde Brinksma eraan toe.

Burgemeester Aboutaleb, ook een van sprekers tijdens de opening, deelde nog een kleine sneer uit naar de universiteit over het politie-ingrijpen bij de bezettingen op de EUR. “Ik had van het weekend ook Extinction Rebellion op de brug zitten, ik heb ze daar toen laten staan en ze niet weggehaald.”

Aan lot overlaten

Verder ging de burgemeester in op het belang van internationalisering voor de wetenschap, maar gaf aan dat er ook een keerzijde is. “We moeten de internationale studenten niet aan hun lot overlaten. We moeten beter samenwerken als het gaat om huisvesting van internationale studenten.”

Lustrumjaar

De Opening van het Academisch Jaar was dit jaar in de Laurenskerk in het centrum van de stad en markeerde ook de opening van het lustrumjaar van de universiteit die dit jaar 110 jaar bestaat.
Tijdens de bijeenkomst werden de onderwijsprijs, aan docent Sociologie Bonnie French, de scriptieprijs, aan IHS-student Enoch Tabak, en de duurzaamheidsprijs, aan studievereniging EFR, uitgereikt.

Gastspreker dit jaar was internetpionier Marleen Stikker. Zij was uitgenodigd te spreken over het thema: De toekomst van onderwijs. In haar presentatie riep ze universiteiten op een sterkere positie in te nemen richting de grote techbedrijven. “Universiteiten moeten niet zomaar hun open data overleveren aan Open AI, maar daar een eigen positie in innemen.”

Later deze week verschijnt op deze website een interview met Marleen Stikker.