Op de vergadertafel in de commissiekamer van studentenvereniging R.S.G. liggen vijf kleurige Eurekaweekshirts chronologisch naast elkaar. “Ja die zwarte en paarse zijn van 2020 en 2021, de wat mindere jaren vanwege corona”, herinnert Thorsten zich, die in zijn tweede jaar Psychologie zit. “Die edities waren op zich oké omdat we deelnemers wel op de campus mochten ontmoeten, maar festiviteiten zaten er niet echt in. Terwijl de Eurekaweek juist een moment is om nieuwe contacten op te doen en de stad te leren kennen, voordat je in een serieuze studiesetting terechtkomt.”

Daarom neemt Thorsten zijn groepje vaak ‘s avonds mee naar de terrassen van de Oude Haven of de studentenverenigingsfeestjes. Door alle feestjes en beruchte drankspelletjes zoals ‘bussen’ (kaart raden) moeten dronken deelnemers soms naar huis gebracht worden. “We brachten eens een deelnemer terug naar Kralingen. Op de terugweg naar R.S.G. raakten we, doordat we zelf wat gedronken hadden, verdwaald en zwierven we van drie tot zes uur ’s nachts door de stad. Hem konden we gidsen, maar onszelf niet meer.”

Thorsten Overduin_Eurekaweek gids guide verzamelaar t-shirts stapel2_ 2023_Bart Huijser
De shirtjes liggen uitgestald op tafel. Beeld door: Bart Huijser

Country Roads

Vooraan de rij van Eurekaweekshirts ligt een felrode variant die Thorsten droeg toen hij voor het eerst gids was. “Daar heb ik de fijnste herinneringen aan.” Hij was de hele week vrij, was duo-gids met een goede vriend en ze hadden een leuke groep deelnemers. Maar bovenal, zo vertelt hij, ‘door de biercantus in Ahoy’, een groot zangfestijn waarbij bekende liederen volgens Thorsten eerder geschreeuwd worden dan gezongen. “Het was zo mega. Je komt die zaal binnen, je ziet het podium en iedereen loopt dan Country Roads te blèren. Dat was fantastisch.”

Zelf had Thorsten niet bedacht dat vijf keer gids zijn zo bijzonder zou zijn. “Bij de inwerkcursus vertelde ik dat ik al vier keer had gegidst. Als je het dan een vijfde keer gaat doen maakt dat je volgens mij wel een superfan haha. Ik vind het gewoon nog steeds leuk. Vooral omdat je als gids nieuwe mensen leert kennen via je groepje, de studentenverenigingen of de vele clubs. Ik krijg regelmatig van bekenden de vraag of ik volgend jaar weer gids ben.”

Het ijs breken

Met zijn jarenlange ervaring heeft Thorsten zeker tips voor nieuwe gidsen. “Wanneer iedereen zich verzamelt tijdens het openingsevenement in Ahoy is het door het rumoer soms wat ongemakkelijk. Je bent niet gelijk een groepje. Om het ijs te breken helpt het als de gids leuke verhalen vertelt over zijn eigen Eurekaweek-ervaringen.” Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden of de deelnemers het naar hun zin hebben. “Maar je bent zelf ook nog student”, benadrukt Thorsten, “dus maak zelf plezier! Daarmee zorg je dat je groepje echt loskomt.”

EM plattegrond campus map 2023_Closeup_3000__IkRotterdam

Lees ook

Weet je waar je moet zijn op de campus met deze plattegrond van EM

EM wijst je de weg! Voor eerstejaars studenten heeft EM een plattegrond gemaakt van de…